Dyr måned for disse danskere: Højere priser og dyrere lån

02/03/2022 10:30

|

Christina Hansen

Foto: Boligsiden

Mest læste i dag

Et lavt udbud med få boliger til salg medvirker til stigende priser i februar - sommerhuspriser og -salg går mest frem. Fald i fremvisninger af alle tre boligtyper og i salget af huse og lejligheder den seneste måned

De første tal for februar på boligmarkedet er nu klar efter en måned, hvor boligrenterne er steget markant.

For et år siden var den lange boligrente 0,5 procent, i februar rundede renten 2,5 procent, og vi fik 3 procent-lånet inden for sigte.

Når boligrenten stiger, bliver det dyrere for køberne ’at sidde i boligen’, og de må enten købe billigere eller acceptere, at det månedlige beløb til rådighed skrumper.

Desværre for køberne var der i februar – ifølge det nyeste boligindeks ’Boligbrief’ fra home og Danske Bank – ingen billigere boliger at hente. 

Faktisk blev alle tre boligtyper dyrere i februar, viser statistikken for Homes handler på landsplan.


Sådan udvikler priserne sig fra januar til februar

  • Villaer og rækkehuse steg med 2,3 procent, ejerlejligheder med 1,3 procent og sommerhuse med 2,5 procent.
  • Huspriserne steg over det meste af landet, hvis vi zoomer ind på regionerne.
  • Kun Region Sjælland oplevede prisfald på husene i februar, i alle andre regioner endte den gennemsnitlige pris højere end måneden før.

    Kilde: Danske Bank og Home, 'Boligbrief' (samlet indeksvedhæftet som pdf herunder)

Home ser især to forklaringer på, at boligerne er blevet dyrere, selv om renten har taget turen op.

- Det kan virke modstridende, at priserne er steget, når det er blevet dyrere at finansiere sit boligkøb, men boligmarkedet i det sene efterår og i starten af vinteren har været præget af et lavt udbud af boliger til salg sammen med en fremgang i de aktive købere. Det handler altså i høj grad om udbud og efterspørgsel, der trækker priserne opad, siger senior kommunikationskonsulent Michael Dalsager, der er talsperson i Home-kæden.

Ifølge boligindekset er der typisk en klar sammenhæng mellem interessen for fremvisninger og handlerne de kommende måneder. Og hvor aktive køberne er, påvirker priserne.

Tegn på lidt lavere efterspørgsel

Mens udbuddet fortsat er historisk lavt, tyder tallene i ’Boligbrief’ på, at efterspørgslen har flyttet sig den seneste måned.

Aktiviteten er nemlig faldet i februar med færre fremvisninger i alle tre boligtyper, færre handler med huse og lejligheder – dog er der handlet flere sommerhuse, viser tallene fra Home og Danske Bank.


Sådan udvikler fremvisninger og handler sig fra januar til februar

  • Homes mæglere viste 2,2 procent færre huse frem, og salget gik tilbage med 4 procent i forhold til i januar.
  • 3,3 procent færre ejerlejligheder er vist frem, og 2,2 procent færre lejligheder blev solgt.
  • Sommerhusene havde 4,5 procent færre købere på besøg, men det var ikke noget, der kunne måles i salget – for det steg med hele 5,1 procent.

Den højere rente i kombination med højere priser kan udelukke nogle købere fra boligmarkedet, men det store spørgsmål er så, om den stigende rente kan få priserne til at falde.

Rentestigninger påvirker typisk ikke priserne pludseligt, men en højere rente kan sætte sig i priserne over de kommende måneder enten som lavere prisstigninger eller et pres nedad i priserne, mener Home.

Det samme kan den lavere handelsaktivitet.

Rentfald efter krigen

Den aktuelle uro på finansmarkederne som følge af krigen i Ukraine har dog betydet, at boligrenterne har taget en pause fra turen opad – med ret markante fald her efter weekenden.

Usikkerheden er vokset ude i verden, men det er svært at sige, hvor meget krigen og dens følger vil spille ind på danskernes privatøkonomi og vores lyst til at skifte bolig.

- En lavere boligrente her-og-nu kan give lidt ekstra luft i foråret for køberne, men det er mindst lige så interessant, om der for alvor kommer flere boliger til salg og dermed mere at vælge imellem for køberne. Udbuddet er helt centralt på vægtskålen mellem boligkøbere og boligsælgere, siger Michael Dalsager.