Der er noget nærmest meditativt over en tur på tanken. Du triller ind, får sneget dig hen til den side, hvor tankdækslet er, stiger ud i regn, blæst eller sol og stikker pistolen i - og så er det ellers bare at vente på det beroligende klik.
Men mange danskere bliver her fristet til at trykke lidt videre, give pistolen et ekstra klem eller to for lige at 'fylde helt op'.
Det virker tilsyneladende harmløst - men det er det ikke.
Stop når pistolen siger stop
De fleste biler er udstyret med et system, der stopper brændstoftilførslen automatisk, når tanken er fuld. Det velkendte klak betyder: 'Det er nok, kammerat'.
Det er der en god grund til.
Det skriver mediet click.ro.
Ifølge bilspecialister risikerer du nemlig at skade bilens system til opsamling af brændstofdampe, hvis du overfylder.
Det system hjælper med at minimere miljøskadelige udslip og holde bilen lovlig og sund. Når det går i stykker, koster det ofte kassen at få lavet - og miljøet får også et rap over nallerne.
Det er farligt
Det er heller ikke kun bilen, der lider.
Ved at presse ekstra brændstof ind i tanken risikerer du, at det flyder over og lander på jorden. Det er ikke kun spild af penge - det kan også skabe glatte og potentielt farlige forhold på asfalten, især for motorcyklister og cyklister.
Og i værste fald? En brandrisiko, især på varme sommerdage, hvor brændstofdampe kan antændes lynhurtigt.
Diesel? Endnu værre
For dieselbilister er der en ekstra grund til at tage det roligt ved standeren.
Diesel fordamper langsomt og bliver derfor liggende på vejbanen, hvor det kan skabe spejlblanke og glatte pletter, og det er særligt problematisk i regn eller frostvejr. Det er noget, danske vejmyndigheder og redningstjenester advarer imod igen og igen.
Hold øje med teknologien
Moderne biler er udstyret med sensorer og sikkerhedssystemer, der netop er skabt til at hjælpe dig.
Så næste gang pistolen klikker og signalerer 'fuldt hus', så tag det som en venlig reminder om at stoppe.
Tvangstankning er en dårlig vane, der i sidste ende kan koste dig dyrt - både på værkstedet og i sikkerhed.
Så gør dig selv og alle andre på vejene en tjeneste: Sluk for strømmen, træk vejret, og lad bilen være mæt. Den skal nok sige til, hvis den er sulten igen.