Snestormen har passeret, og det er nu tid til at se fremad. I de kommende dage forventes meget lave temperaturer, hvilket indebærer visse risici, der bør tages i betragtning.
Allerede i nat forventes tocifrede frostgrader flere steder, hvilket skaber potentiale for is- og sneglatte veje i forskellige dele af landet.
Som følge heraf er sneberedskabet i fuld gang med at rydde veje og sprede både sne og salt for at sikre, at vejene er farbare. Det er imidlertid vigtigt at huske, at som enkeltpersoner har vi også et ansvar for at sikre fortovene og veje omkring vores boliger.
Dette påpeges af Pensionist.dk.
Mange vælger måske at benytte sig af salt, da det ofte er let tilgængeligt. Dog er det værd at bemærke, at salt ikke er effektivt, når temperaturen falder under visse grader.
Generelt siges det, at salt mister sin virkning, når det fryser mere end 6-10 grader, hvilket gør grus til den foretrukne løsning.
Men hvorfor virker salt ikke ved disse temperaturer?
Den kemiske forklaring er, at vand fryser ved 0 grader, men tilsættes salt til vandet, sænkes frysepunktet yderligere. Natriumchlorid, det kemiske navn for salt, opløses let i vand, og når dette sker, deler saltet sig i frie ioner, der forhindrer dannelse af iskrystaller.
Dog er der en grænse ved 6-10 graders frost, da salt også har et frysepunkt. Selvom det teoretisk er muligt at lave en mættet saltopløsning, der først fryser ved 20 graders frost, opnår vi ikke disse saltkoncentrationer ved at sprede salt på fortove og veje. Derfor kan der stadig forekomme isglatte forhold, selvom salt er blevet brugt.
Hvad skal man så gøre i stedet?
Grus smelter ikke isen, men det øger friktionen, når man træder eller kører på det glatte underlag. Dette resulterer i bedre fodfæste, da gruset lægger sig over isen og skaber en friktionsbarriere. Dette løser ikke problemet helt, men det forhindrer, at situationen bliver værre.
I Norge bruger man ofte grus i stedet for salt, primært på grund af de meget lave temperaturer i vores nordiske naboland.