Disse madvarer udgør en fare for dit kæledyr

17/12/2021 10:42

|

Christina Hansen

Foto: Arkiv: Redaktionen

Mest læste i dag

Julen er en populær højtid, som mange ser frem til, især det store julebord med al den gode julemad. Men man bør tænke sig om, før man giver sin hund eller kat noget fra julebordet, tilråder Royal Canins dyrlæge.

- Julemad er generelt meget fed og indeholder høje niveauer af salt, som katte og hunde er følsomme overfor. Der er også visse ingredienser i julemaden, som er direkte giftige, siger Karin Eliasson, autoriseret dyrlæge hos Royal Canin.

Under julefejringen er der risiko for, at din hund eller kat får, eller sørger for at finde, mad, når du ikke ser.

- Det er nemt at undervurdere fedtet på din hund eller kat, og vi ved, at mange kæledyr er overvægtige. Overvægt kan føre til øget risiko for visse sygdomme som diabetes og slidgigt, men kan også forkorte den forventede levetid og give dårligere livskvalitet, siger Karin Eliasson.

Vil du alligevel give dit kæledyr noget ekstra i juletiden, anbefales tilpasset hunde- eller kattegodbidder med et lavt kalorieindhold.

- Det er nemt at fejlbedømme, hvor mange ekstra kalorier et lille stykke leverpostej eller fed skinke egentlig betyder for en kat eller hund. Da julen for mange også betyder mere fritid, kan du benytte lejligheden til at lege lidt ekstra med din kat eller gå en hyggelig lang tur med din hund for at give dem lidt ekstra opmærksomhed, i stedet for at give en godbid, siger Karin Eliasson.

Her er julemaden, som alle hunde- og katteejere skal holde øje med:

Løg:
Både rå og stegte løg og hvidløg samt løgpulver er giftige for både hunde og katte. Frikadeller, cocktailpølser, løgsild og andre retter, der indeholder meget løg, kan beskadige dit kæledyrs røde blodlegemer. Selv små mængder af løg er ikke risikofrit.

Juleskinke og oste:
Efterlad ikke juleskinke og oste uden opsyn. Skinken er alt for salt, og hvis skorpen efterlades, kan det høje fedtindhold give dårlig mave eller påvirke bugspytkirtlen negativt. Det samme gælder for fede oste.

Knoglerester
Hold øje med ribbenene på julebordet. Knoglerester kan knække en tand, føre til forstoppelse eller have andre negative effekter på tarmen og maven. 

Chokolade
De fleste hunde er meget glade for chokolade, men kakao indeholder theobromin som er giftigt for hunde og katte. Jo mørkere chokoladen er, jo mere theobromin indeholder chokoladen. Almindelige symptomer på forgiftning kan være opkastning, mavesmerter, hurtig puls, rysten og savlen. Anthon Berg Guldæsken og juleslik bør derfor holdes på sikker afstand.

Rosiner
Rosiner og vindruer kan føre til nyreskader, især hos hunde, men katte er også følsomme. I værste fald kan nogle få druer være nok til forgiftningssymptomer – så hold ekstra øje med gløggen!

Nødder
Nødder kan nemt sætte sig fast i halsen, og derudover indeholder de meget fedt. Macadamianødder har vist sig at være giftige for hunde og kan forårsage forgiftningssymptomer som sløvhed, opkastning og besvær med at stå op.

Uhævet dej
Hvis dejen ender i maven, kan den gære og danne alkohol, som kan gøre kæledyret beruset, gasser kan dannes og maven kan svulme kraftigt op, hvilket kan føre til smerter og andre alvorlige komplikationer.

Hvis du har mistanke om, at dit kæledyr er blevet forgiftet: 
Er uheldet allerede sket, eller hvis du har mistanke om, at dit kæledyr har indtaget noget uhensigtsmæssigt, er det vigtigt at kontakte din dyrlæge hurtigst muligt.