Disse danskere får en lavere startløn

21/02/2022 11:38

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Nyuddannede kvinder får en lavere startløn end mænd

Den gennemsnitlige startløn for nyuddannede kvinder indenfor STEM-fagene ligger lavere end de lønninger, som deres nyuddannede mandlige kolleger får. Det viser nye tal fra IDA.

Når nyuddannede kvinder lander det første job, får de i gennemsnit 815 kr. mindre om måneden end deres nyuddannede mandlige kolleger. Det viser en ny opgørelse på baggrund af IDAs lønstatistik.

Zoomer man ind på STEM-uddannelsesretningerne, er forskellen størst blandt cand.it’ere og andre it-uddannede med en videregående uddannelse. Der ligger løngabet på knap 1.800 kr. om måneden. Blandt de naturvidenskabelige kandidater lander forskellen i månedsløn i gennemsnit på knap 1.200 kr. i mændenes favør, mens forskellen er lidt over 1.100 kr. for civilingeniører og ca. 350 kr. for diplomingeniørerne.

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, er ærgerlig over, at lønforskellen blandt nyuddannede kvinder og mænd har bidt sig fast.

”Det er desværre det samme billede, der tegner sig år efter år. De nyuddannede er hurtige til at komme i arbejde, men kvindernes indtræden på arbejdsmarkedet sker til en lavere hyre sammenlignet med deres mandlige kolleger. Det er en trist tendens, for jo større lønforskellen er mellem kønnene fra dag ét, des vanskeligere bliver det at udligne forskellen med tiden. Helt principielt skal det ikke være kønnet, der er afgørende for startlønnen,” siger Morten Thiessen.

”Vi ser det samme billede, når vi spørger vores medlemmer, der er i gang med det sidste år af deres uddannelse på universiteterne. Her har kvinderne en lavere forventning til den startløn, de skal have, når de skal ud på arbejdsmarkedet sammenlignet med deres mandlige medstuderende. Så en del af problemet tager sin begyndelse her. Derfor vil jeg kraftigt opfordre alle vores nyuddannede og næsten færdiguddannede medlemmer til at bruge alle IDAs lønværktøjer, så kompasset er stillet korrekt, før man sætter sig til at forhandle løn med en kommende arbejdsgiver,” siger han.

Morten Thiessen opfordrer også medlemmerne til at kontakte tillidsvalgte hos den arbejdsgiver, man søger job hos, så man er bedst muligt forberedt og har et godt kendskab til lønniveauet.

”Kodeordet er forberedelse. I vores rådgivning oplever vi, at de nyuddannede mænd er meget optagede af løn og muligheden for at avancere, mens de nyuddannede kvinder er mere fokuserede på blødere værdier som trivsel og arbejdsmiljø. Så kvinderne har i realiteten et sundere blik for hele jobbet og virksomheden, de skal til jobsamtale hos. Men jeg vil alligevel opfordre kvinderne til at lade sig inspirere mere af mændene og stå fast på, at de skal have en løn, der er på linje med deres mandlige kolleger,” siger Morten Thiessen.

Han peger på, at åbenhed om løn også kan være hjælpsomt i forhold til at komme forskellene til livs.

”Hvis vi var bedre til at tale åbent om løn, og flere virksomheder også tilskyndede åbenhed om løn, så vil det være hjælpsomt. Det er efter min mening et af de bedste midler til at komme uligeløn til livs,” siger Morten Thiessen.