Mange bilister har et blandet forhold til start/stop-systemet, som har været standardudstyr i moderne biler siden 2012. Det er derfor også sandsynligt, at din bil er udstyret med systemet.
Selvom start/stop-systemet hjælper med at spare brændstof og er godt for miljøet, finder mange det irriterende, at motoren konstant slukkes og tændes. Mange frygter også, at det hyppige start og stop kan skade motoren.
Ifølge ANWB, der er den hollandske udgave af FDM, er der noget om snakken. Undersøgelser viser, at nyere biler oplever mere slitage, hvilket kan tilskrives start/stop-systemet.
"Når motoren slukkes, forsvinder oliefilmen kortvarigt, hvilket øger slidet ved genstart," forklarer en ekspert fra ANWB ifølge det hollandske medie AD.
En del af frustrationerne skyldes, at motoren tager længere tid at starte igen, især i biler med manuel gearkasse. Derfor findes der nu små enheder eller apps, der kan kobles til bilens diagnoseport og deaktivere start/stop-systemet permanent i biler med forbrændingsmotor.
ADAC advarer dog om, at permanent deaktivering kan gøre bilens typegodkendelse ugyldig, og det anbefales derfor at undgå det.
"Dette er kun tilladt i biler, hvor typegodkendelsen specifikt tillader det," udtaler ADAC.
Dette gælder dog kun for få bilmodeller, og det kan kun afklares ved at kontakte producenten. Selvom start/stop-systemet ikke kontrolleres ved syn, er det ikke lovligt i alle lande at deaktivere det permanent, hvilket betyder, at forhandlere sjældent vil hjælpe med det.
En bils typegodkendelse omfatter også udledningstal, og hvis systemet slås fra permanent, bliver motoren mindre effektiv og forurener mere. I nogle lande er det ulovligt, da skatten beregnes ud fra de oprindelige specifikationer.
Der er derfor mange gode grunde til at lade være med at ændre på systemet, da det i sidste ende kan få ubehagelige konsekvenser for dig.