Det er nødvendigt med en ekstra god dyne: Her er der målt -98 grader

25/12/2023 06:22

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Du tager næppe en overnatning udenfor, hvis termometeret pludselig viser -98 graders kulde.

Mest læste i dag

For nylig har Danmark været præget af frostgrader, men dette er mildt i forhold til det iskolde klima et andet sted på vores planet.

Det koldeste sted på jorden er på Østantarktis' plateau, hvor temperaturen er registreret til en utrolig lav -98 grader Celsius, ifølge Livescience.

Denne ekstreme kulde blev opdaget gennem analyse af satellitdata over en kam på Antarktis' isdække, der tidligere havde målt -93 grader Celsius. Forskerne konkluderede, at klare vejrforhold og ekstremt tør luft var nødvendige for at opnå -98 grader Celsius.

Mens dette sted ikke er beboet på grund af de barske forhold, er der andre steder på jorden, hvor folk lever under ekstremt lave temperaturer.

Her bor der faktisk mennesker i ekstrem kulde

Et eksempel er landsbyen Oymyakon i den østlige del af Sibirien, kendt som det koldeste permanent beboede sted på jorden. Her blev der målt en rekordlav temperatur på -71,2 grader Celsius tilbage i 1924.

I nyere tid, i januar tidligere på året, blev der målt -62,2 grader Celsius i den russiske by Yakutsk, hvilket markerede den koldeste temperatur i næsten to årtier.

Disse ekstreme temperaturer står i skarp kontrast til det, vi oplever i Danmark, selv når vinteren er kold. Det er vigtigt at huske på, at der er steder rundt omkring i verden, hvor mennesker lever under langt mere ekstreme forhold, når vi klager over kulden herhjemme.