Det der ikke måtte ske, er sket: Her er der kommet brun sne

26/12/2024 13:17

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock / OBS: Sådan bør normal sne se ud
Det der ikke måtte ske, er sket.

Mest læste i dag

Vinteren er på vej, og mange sne-elskende danskere venter spændt på, at de første vinterbyger snart melder sig.

Men indtil videre udebliver sneen.

Derfor er der hverken tale om den normale sne eller den berygtede 'gul sne', som de fleste kender til.

På den anden side af Atlanten har situationen dog taget en uventet drejning.

Her har folk i stedet oplevet noget, der lyder som starten på en joke: brun sne. Men det er virkeligheden for beboerne i Rumford, Maine, der tirsdag stod overfor et usædvanligt syn, da sneen, der dækkede jorden, havde en markant brun farve.

Sne i det nordøstlige USA er ikke noget usædvanligt, men den mærkelige farve på sneen fangede hurtigt opmærksomheden i området.

Den brune farve stammede fra et læk på en lokal papirfabrik, som havde forårsaget, at et biprodukt kaldet "sort spiritus" – et affaldsprodukt fra papirproduktionen – var blevet frigivet i miljøet.

På byens Facebook-side forsikrede myndighederne beboerne om, at sneen ikke var giftig, men advarede mod at komme i kontakt med eller spise den. "Vi fraråder, at børn leger i sneen, og kæledyr bør holdes væk," lød anbefalingen.

Senere på dagen blev der udført yderligere test, og sneprøverne viste sig at have en pH-værdi på 8 eller lavere (for sammenligning har vand en pH-værdi på 7).

Fejlen, der forårsagede lækket, er blevet rettet, men hændelsen har skabt både forundring og en smule uro i byen.

Lokale skoler blev hurtigt underrettet, og myndighederne understregede vigtigheden af at tage forholdsregler for at undgå hudkontakt. Selvom sneen måske virker ufarlig, skaber læk fra industrielle fabrikker ofte bekymring for langsigtede miljøpåvirkninger.

Farvet sne er ikke ukendt i områder nær industrielle faciliteter, men det er sjældent, at det rammer beboede områder i så stort et omfang. Sort spiritus, der bruges i papirproduktionen, er kendt for at være vanskeligt nedbrydeligt og kan efterlade spor, selv efter at fejlkilden er blevet rettet.

Kommunen fortsætter med at overvåge området for eventuelle yderligere læk og opfordrer borgerne til at kontakte de lokale myndigheder, hvis de oplever problemer eller har spørgsmål.