Når unge flytter hjemmefra og måske køber deres første bolig, opstår der hurtigt nye udgifter – lige fra en vaskemaskine til badeværelset til speciallavede radiatorskjulere.
Det kan hurtigt blive en dyr affære, og derfor vælger mange unge at få hjælp sort – altså uden en officiel regning – når de har brug for en håndværker.
Det fremgår af en pressemeddelelse, som henviser til en undersøgelse fra YouGov lavet for Gjensidige. Her svarer hver fjerde unge mellem 18 og 29 år, at de inden for de seneste tre år har betalt en håndværker sort.
Selvom det umiddelbart kan virke som en nem måde at spare penge på – eksempelvis ved installationen af en vaskemaskine – er det ifølge Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige, en rigtig dårlig idé.
”Det er ikke bare ulovligt – man mister også sin garanti, når man ikke får en regning. Det kan godt være, det føles som en billig løsning her og nu, men det kan ende med at blive meget dyrere i længden, hvis noget går galt, og der ikke findes dokumentation for arbejdet,” siger hun.
Mere end bare en regning, der mangler
Håndværkere har normalt pligt til at give garanti på deres arbejde. Men den garanti bortfalder, hvis der ikke udstedes en regning. Og det kan være en alvorlig konsekvens, mener Lene Rasmussen.
Hun anbefaler derfor, at man betaler det, det koster – også selvom budgettet er stramt.
”Jeg har fuld forståelse for, at unge og førstegangskøbere kan have begrænsede midler. Men det er aldrig en god forretning at frasige sig garantien og samtidig medvirke til skatteunddragelse. Med en officiel regning kan man være tryg ved både lovgivningen og kvaliteten af det udførte arbejde,” siger hun.
Garantien kan nemlig blive afgørende, hvis der senere opstår problemer med det arbejde, der er udført. I værste fald kan det ende i en dyr erstatningssag, hvis man sælger boligen og køberen opdager fejl, der kan føres tilbage til det uofficielle håndværk.