Danskerne har glemt det lykkeligt - men nu ændrer Sundhedsstyrelsen retningslinjerne for corona

29/11/2023 05:41

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Danskerne havde lykkeligt glemt det, men ...

Mest læste i dag

Mange antog nok, at corona var noget, der hørte fortiden til.

Desværre forholder det sig ikke sådan.

Selvom vi i de seneste måneder har oplevet et lavt antal smittetilfælde i Danmark, ændrer situationen sig snart.

Sundhedsstyrelsen i Danmark har imidlertid foretaget ændringer i deres retningslinjer for håndtering af COVID-19.

Ligesom i december 2022, hvor der blev gennemført betydelige lempelser i retningslinjerne, fortsætter den seneste opdatering denne tendens ved at forkorte og opdatere vejledningen.

Dette afslører Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

De understreger, at COVID-19 i vid udstrækning skal behandles som andre luftvejssygdomme. Dette skifte i tilgangen afspejler en gradvis normalisering i håndteringen af virusset.

Dog påpeges det samtidig, at der stadig er COVID-19-patienter, der kræver test og behandling inden for sundhedsvæsenet. I denne sammenhæng anbefales det, at personer med relevante symptomer testes for COVID-19, hvis en læge vurderer det nødvendigt, især hvis patienten er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb og falder ind under målgruppen for tidlig behandling.

Interessant nok anbefales det dog ikke længere, at personer uden symptomer bliver testet.

I december 2022 valgte Sundhedsstyrelsen at ligestille coronavirus med andre sygdomme og anbefalede ikke længere, at man isolerede sig ved en positiv test. I stedet blev det anbefalet, at man skulle blive hjemme, hvis man følte sig syg, for at forebygge smitte med både coronavirus og influenza.

Line Raahauge Hvass, konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen, lægger heller ikke skjul på vigtigheden af at forebygge smitte med alle former for luftvejsinfektioner.

Hun påpeger, at også influenza kan medføre alvorlig sygdom hos ældre og kronisk syge og belaste sundhedsvæsenet. Ved håndtering af patienter med symptomer på luftvejsinfektion i sundhedsvæsenet anbefales det generelt, at sundhedspersonalet følger de nationale infektionshygiejniske retningslinjer.