Boligmarkedet i fremgang: Otte plusser og kun ét minus

04/04/2023 07:39

|

Thea Andersen

Foto: Palle Peter Skov_Home (PR home)
Flere boligkøbere på fremvisning og flere handler til sælgerne – huspriserne er eneste tal i minus ifølge nyt ’Boligbrief’ for marts fra Home og Danske Bank.

Mest læste i dag

Nedgang i efteråret er vendt til fremgang i foråret med flere fremvisninger og handler af villaer, lejligheder og sommerhuse på landsplan.

Det viser ’Boligbrief’* for marts, som ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank udsender i dag. Det skriver home i en pressemeddelelse.

Priserne på lejligheder og sommerhuse er også i plus den seneste måned, mens huspriserne er eneste tal i boligindekset, der peger ned.

- Otte plusser og ét minus er status efter marts – og det er den gode nyhed for boligmarkedet, der lige nu er på vej ind i de – normalt – mest travle måneder, siger Michael Dalsager, talsperson i Home-kæden og senior kommunikationskonsulent.

Plusset i fremvisninger og handler viser sig ligeledes for husene i alle regioner (se vedhæftede indeks for regionale tal).

Fremgang siden december

Status er også, at der er tale om en fremgang fra et markant lavere niveau, end vi har været vant til i flere år.

I december bundede aktiviteten på boligmarkedet – og siden er antallet af fremvisninger steget med 9 %, mens antallet af handler er gået frem med 16 %.

- Det er endnu et skridt frem for boligmarkedet efter et halvår, hvor mange købere og sælgere har skullet finde ud af, hvilket ben de skulle stå på, siger Michael Dalsager fra Home og tilføjer:

- Det er små skridt frem – men betydningen er stor. For det viser, at boligmarkedet som helhed klarer sig bedre, end mange har forudset.

Boligmarkedet er mange steder også mærket af, at udbuddet fortsat er lavt og lavere end tiden før corona. Tendensen har den seneste tid været, at køberne er mere aktive end de nye sælgere.

- Sælgerne har været mere tilbageholdende med at sætte boligen til salg. Som om at de har villet se beviser for, at det rent faktisk er muligt at sælge bolig, lyder det fra Michael Dalsager.

Fordele ved at være boligsælger nu

Selv om køberne er færre end tidligere, så er sælgerne det altså også – og dermed er der en bedre ligevægt, end hvis udbuddet havde været tårnhøjt.

For boligsælgerne er der med det lave udbud én udfordring mindre oven i højere renter og inflationen, populært sagt.

- Det er en fordel for nye sælgere, fordi flere købere må se på de samme boliger, siger Michael Dalsager.

Mere positivt end frygtet 

Boligmarkedet har generelt klaret sig bedre igennem årets første kvartal end frygtet, konkluderer Home og Danske Bank.

Energipriserne er faldet markant, og det har holdt en hånd under købekraften hos forbrugerne – også boligkøberne. Netop forbrugerne har holdt økonomien i fulde omdrejninger i år, og afmatningen er også mindre markant end forudset.

Mange er fortsat i arbejde, og der er mere løn i vente efter de nye overenskomster.

Den høje inflation bider til gengæld godt fast, og boligmarkedet skal finde en ny ligevægt med et meget højere renteniveau, lyder vurderingen.

Meget af forventet prisfald er taget

Danske Bank forventer et fortsat fald i huspriserne, så de samlet set går tilbage med 9,5 % i år sammenlignet med 2022 og 3,5 % i 2024.

Meget af prisfaldet i år er dog allerede taget, viser ’Boligbrief’.

Hvis huspriserne skulle holde sig uændret fra marts og året ud, vil det give et fald i 2023 på samlet set knap 8 % i forhold til 2022.

Boligbrief: Sådan er det gået fra februar til marts 2023

Tallene er opgjort med sæsonkorrektion og som tre måneders glidende gns.

Fremvisninger

  • Villaer og rækkehuse 2,4 %

  • Ejerlejligheder 6 %

  • Sommerhuse 1 %

Handler

  • Villaer og rækkehuse 6,1 %

  • Ejerlejligheder 7 %

  • Sommerhuse 3,5 %

Salgspriser

  • Villaer og rækkehuse: -1,3 %

  • Ejerlejligheder: 0,5 %

  • Sommerhuse: 4,3 %

Læs mere om Boligbrief her.