Covid er ikke kun rettet mod lungerne, men også hjertet, hjernen og andre organer

14/02/2022 10:48

|

Christina Hansen

Foto:

Mest læste i dag

Covid er ikke kun rettet mod lungerne, men også hjertet, hjernen og andre vitale organer.
Flere og flere mennesker har måttet klare Covid over pandemien med hjernetåge, angst eller depression, ude af stand til at tænke eller holde fast i minder og fumle efter ord, siger Miriam Stoppard

Alzheimers, Parkinsons og en hjerneskade kan ændre adfærd ved at ændre hjernens anatomi. Nu ser det ud til, at coronavirus også kan.

Det var ikke længe efter, at pandemien startede, at vi indså, at coronavirus ikke kun var målrettet mod lungerne, men også hjertet, hjernen og andre vitale organer.

Virkningen på hjernen var særligt forvirrende.

Patienter bliver indlagt på hospitalet med svær depression, hallucinationer og paranoia.

Og det seneste år har flere og flere mennesker måttet klare Covid med hjernetåge, angst eller depression, ude af stand til at tænke eller fumle efter ord.

Disse psykologiske ændringer er dog ikke begrænset til Covid.

Maura Boldrini, en neuroforsker og psykiater ved Manhattans Columbia University Irving Medical Center, bemærker, at nogle lange Covid-symptomer afspejler dem, der er forårsaget af forskellige kroniske hjerne- og personlighedsændrende tilstande.


Dette inkluderer andre virusinfektioner, traumatiske hjerneskader og neurodegenerative sygdomme som Parkinsons, Alzheimers og Huntingtons.

Hvad der foregår i hjernen er uoverskueligt, men forskere mener i stigende grad, at betændelse spiller en stor rolle.

Med Covid-19 kan en storm af inflammatoriske cytokiner udløse en overvældende immunreaktion, en kraftig nok til permanent at beskadige eller ødelægge hjerneceller, hvilket resulterer i en ændret personlighed.

Så hvad sker der i hjernen?

Boldrini mener, at når nerveceller holder op med at fungere og dør, så krymper hjernen, og en persons adfærd bliver mere uregelmæssig.

Med færre neuroner begynder hjernens indlærings- og hukommelsesfunktioner at lide.

Mange vira er allerede kendt for at skabe kaos i hjernen.

Jeg husker under hiv-epidemien, at mange venner led af paranoia, hallucinationer, hukommelsesproblemer og tab af koncentration.

Mange af ændringerne set i Covid ligner dem fra traumatiske hjerneskader, hjernerystelse fra en kontaktsport eller fra aktiv militærtjeneste.

Skader på frontallapperne bag panden kan forringe den udøvende funktion: organisering, planlægning, multi-tasking.

Hukommelse og selvbevidsthed kan glide, og patienterne er måske ikke klar over, hvad de har mistet.