Chok hos Novo Nordisk: Nyt vidundermiddel mod fedme er potentielt dødeligt

23/06/2023 17:09

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
Frygten er, at de første forsøg har været for korte til at afsløre den farlige bivirkning.

Mest læste i dag

Medicinske eksperter advarer om, at Wegovy, der er produceret af Novo Nordisk, og lignende fedttabstilskud kan forårsage en potentielt dødelig bivirkning, der er overset i forsøg.

De ultrapopulære lægemidler virker ved at efterligne virkningerne af GLP-1, et hormon, der bremser bevægelsen af ​​mad gennem tarmene - hvilket får en person til at føle sig mæt i længere tid.

Men forskere i Kina mener, at stofferne kan få en persons tyndtarm til at blive forstørret, hvilket sætter dem i høj risiko for en potentielt dødelig blokering i deres fordøjelsessystem.

I eksperimenter udført på mus skete udvidelsen af ​​tarmen omkring 20 måneder efter indtagelse af GLP-1-lægemidler. Holdet påpeger, at kliniske forsøg for Wegovy kun gik op til 16 måneder, hvilket betyder, at denne betydelige langsigtede bivirkning kan være blevet overset.

Forskerne har også gennemgået tidligere forskning på mennesker, der tyder på, at brugere af disse typer lægemidler har op til fire gange større risiko for at lide af tarmobstruktion.

"Fordi (denne klasse af lægemidler) kan forårsage kontinuerlige stigninger i tarmlængden og villushøjden, kan tyndtarmen blive lige så uelastisk ... hvilket fører til langvarig øvre tarmobstruktion," skriver forskerne ifølge Daily Mail.

Vær opmærksom på symptomerne

Tarmobstruktioner opstår, når en blokering forhindrer mad og væske i at passere gennem tarmene. Dette kan være forårsaget af skader på fordøjelsessystemet, kræft eller en betændt eller strakt tarm.

Et af de tidligste tegn på, at nogen lider af en blokering, er tab af appetit og forstoppelse.

Blokeringen kan opstå, når en tarm bliver for stor, da den mister evnen til at tilpasse sin form - hvilket gør det svært for maden at passere igennem.

Hvis den ikke behandles, kan tarmobstruktion forårsage alvorlige, livstruende komplikationer, herunder vævsdød.

Tilstanden kan afbryde blodtilførslen til en del af din tarm, hvor mangel på blod får tarmvæggen til at dø.

Syge har også en højere risiko for peritonitis, en potentielt dødelig infektion i maven.

Intestinal obstruktion er årsag til omkring 30.000 dødsfald i USA hvert år.

En undersøgelse, offentliggjort af franske forskere i slutningen af ​​2020, brugte data fra VigiBase, Verdenssundhedsorganisationens database for globale bivirkninger.

Efter at have observeret over 500.000 rapporter fandt de ud af, at personer, der brugte GLP-1-lægemidler til diabetesbehandling, var 4,5 gange mere tilbøjelige til at lide af tarmobstruktion.

Ikke eneste alvorlige bivirkning

I sidste måned fortalte læger DailyMail.com, at de fleste patienter taber mere muskler end fedt, mens de tager stoffet.

Og forsøg viser, at patienter, der stopper med at bruge stoffet, tager kiloerne på igen på få måneder.

Det betyder altså, at slankemidlerne, som er blevet Novo Nordisks nye guldgås, ikke er uden udfordringer at bruge.

På trods af bekymringerne blev Wegovy, dets søsterlægemiddel Ozempic og andre lignende vægttabsmedicin øjeblikkelige hits i medicinalindustrien og blev så populære, at de sidste år blev en reel mangelvare. Novo Nordisk, dets producent, siger, at forsyningsproblemer snart vil blive afhjulpet.

Stoffet er også blevet opdaget af Hollywoods største stjerner. Skuespillerinden Chelsea Handler indrømmede tidligere i år at have brugt stoffet - ubevidst - til at tabe sig.

Milliardæren Elon Musk har også indrømmet at have brugt Wegovy til vægttab sidste år.