Brugte biler gemmer på en dyr hemmelighed: Drejer sig om et beløb på 4.560 kroner i gennemsnit

12/03/2024 06:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Brugte biler gemmer på en dyr hemmelighed.

Mest læste i dag

Når du står over for at investere i en brugt bil, er det kritisk at undersøge den grundigt. Selvom en bil fremstår skinnende, med få kilometer på tælleren, og lyder korrekt, kan der stadig gemme sig defekter og mangler, som du uforvarende kan ende med at overtage.

Dette understreges af en ny rapport fra FDM, der analyserede over 2.000 tests af brugte biler, herunder populære modeller som Peugeot 208, VW Golf, Nissan Qashqai, VW Passat, og Mercedes-Benz C-klasse. Rapporten afslører, at der i gennemsnit blev fundet fejl til en værdi af minimum 4.560 kroner pr. bil.

Det skriver FDM i en tilsendt pressemeddelelse.

"At investere i en brugtbil kan være en fornuftig beslutning. Sidste år skiftede over 430.000 brugte biler ejer i Danmark. Dog er det ikke alle disse biler, der er så fejlfri, som de umiddelbart synes, og skjulte fejl kan vise sig at være en dyr affære. Ligesom ved køb af hus, råder FDM derfor til at få bilen inspiceret af en neutral part, for at modtage en tilstandsrapport før køb. Dette kan gøres gennem FDM eller et pålideligt værksted," udtaler Daniel Brandstrup Slundt, biløkonom hos FDM, som har analyseret dataene fra undersøgelsen.

Det er vigtigt at bemærke, at det estimerede gennemsnitlige beløb for fejl kan være endnu højere, idet analysen kun tager højde for fejl fundet i mere end fem procent af de inspicerede biler, hvilket betyder at bilerne i gennemsnit havde 1,71 fejl, med en omkostning på ca. 2.615 kroner pr. fejl.

Dette er et forsigtigt skøn, da visse af de ofte forekommende fejl kan kræve yderligere diagnosticering, som f.eks. fejludlæsning af ABS-bremser eller motorstyring, hvilket potentielt kan afsløre større og dyrere reparationer.

"Der er ingen entydig konklusion om, hvor mange fejl en brugt bil har, eller hvad det vil koste at udbedre dem. Nogle biler har ingen fejl, mens andre har flere. Men vores analyse af over 2.000 brugtbiltests giver os et solidt grundlag for at forstå situationen bedre," siger Daniel Brandstrup Slundt, og fortsætter: "Selvom brugte biler i dag generelt har færre fejl end tidligere, er reparationsomkostningerne steget. Det fremhæver nødvendigheden af at få bilen undersøgt før købet afsluttes. Hos FDM anbefaler vi, at man gør købet betinget af, at sælger retter op på eventuelle fejl, der måtte blive fundet under en test. Hvis ikke, risikerer køberen at skulle dække omkostningerne."