Black Lives Matter nomineret til Nobels Fredspris 2021

02/02/2021 12:19

|

Lukas Jepsen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Organisationen Black Lives Matter, der i høj grad har været synlig næsten hele verden over i løbet af 2020. Det har som regel været i form af store demonstrationer med tusindvis af mennesker.

Det er nok ikke mange der efter 2020 ikke har hørt om organisationen Black Lives Matter. Specielt hen over sommeren var organisationen yderst aktiv verden rundt. Mange af verdens hovedstæder blev centrum for demonstrationer med tusindvis af deltagere, og organisationen fandt også vej til Danmark.

Flere gange er det dog gået galt i forbindelse med demonstrationerne, specielt i USA, hvor forsamlingerne til tider endte med voldelige optøjer, sammenstød med politiet, hærværk, plyndren og brænd.

Langt de fleste demonstrationer har dog været fredelige og foregået roligt, og Black Lives Matter må i den grad siges at have lykkedes med at få budskabet om lighed mellem racer ud i hele verden.

Derfor har den norske politiker Petter Eide valgt at nominere bevægelsen til Nobels Fredspris 2021 – Det skriver det engelske medie The Guardian.

Han har I forbindelse med nomineringen skrevet et brev.

”Black Lives Matter er en organisation der er blevet meget vigtig verden over i kampen mod raceuligheder. De har åbnet fantastiske resultatet i processen med at højne bevidstheden om raceuligheder,” – Skriver Petter Eide og fortsætter:

”De har været i stand til at mobilisere folk fra alle grupper i samfundet, ikke bare afroamerikanere, ikke bare undertrykte mennesker, det har været en bred bevægelse, på en måde som er anderledes end tidligere bevægelser,”

Petter Eide forholder sig i brevet også til de uroligheder der har været i forbindelse med demonstrationerne.

”Studier har vist at demonstrationer organiseret af Black Lives Matter, har været fredfulde. Selvfølgelig har der været episoder, men størstedelen af dem har været forsaget af aktivister for enten politiet eller mod-protesterende,”