Påske og forår er for mange lig med havearbejde, og en af de mest populære måder at fjerne ukrudt på er ved hjælp af en ukrudtsbrænder.
Men det er vigtigt at bruge den med omtanke, da det i bund og grund er en stor lighter, advarer danske beredskaber på deres hjemmeside.
– Uheld eller mangel på forsigtighed med en ukrudtsbrænder betød sidste år, at brandvæsenet rykkede ud til mere end 360 brande, siger sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber, og tilføjer:
- Og det går stærkt, når først ilden får fat. I 2/3 af tilfældene når det faktisk at udvikle sig til en reel bygningsbrand, inden brandvæsenet når frem. Så pas nu på, når du skal fjerne ukrudt i indkørslen ved dit hus eller på havegangen i kolonihaven.
Derudover opstår der mange brande, som bliver håndteret uden at tilkalde brandvæsenet.
En uheldig cocktail af åben ild, letantændelige blade og den tørre natur om foråret er årsagen til mange af brandene.
– Der sker ofte det, at en ukrudtsbrænder efterlader en glød, eller at flammen kommer for tæt på f.eks. de tørre blade, og at ilden får fat – og så går det stærkt og indimellem meget galt, siger forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen, og fortsætter:
- Det er derfor vigtigt at holde afstand til alt brændbart: Huset, skuret, tørre planter, hække, plankeværker og lignende, hvor ilden kan få fat.
Fem gode råd
Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen har disse fem gode råd til sikker brug af ukrudtsbrænder:
Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde
Ukrudtet skal svitses – ikke brændes
Brug ikke ukrudtsbrænderen, hvis det er tørt eller blæser
Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
Hav altid vand i nærheden
Så kan man nyde det flotte forårsvejr og have en flot have uden at risikere brande.