Bekymrende statistik om danske skoler: Frygter for børnenes liv

17/10/2023 15:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hver 10. forælder frygter det værste. Nu mener forbund, at der skal findes en løsning.

Andre læser også

I den seneste udgave af Magasinet CYKLISTER har Cyklistforbundet valgt at fokusere på de farlige skoleveje.

Kenneth Øhrberg Krag, direktør for Cyklistforbundet, påpeger, at mangel på cykelstier, hurtigtkørende biler, tung trafik og trafikkaos er med til at skabe en følelse af usikkerhed, hvilket desværre afholder børn fra at cykle til skole. Dette er en bekymrende udvikling, da antallet af børn, der cykler overhovedet, falder drastisk.

Det skriver Ritzau.

Han opfordrer til øgede investeringer i cykelstier og anden infrastruktur samt en reduktion i hastigheden på vejene for at gøre skolevejene mere sikre og trygge.

"Det er dokumenteret, at mindst hver tiende forælder føler sig utryg ved at lade deres børn cykle til skole. Dette indikerer, at der er alt for mange områder, hvor det enten er usikkert eller giver en følelse af utryghed. Årsagerne kan variere mellem land og by. På landet kan det være smalle landeveje med tung og hurtig trafik og manglende cykelstier, der afholder børnene fra at cykle. I byen kan det være en kombination af manglende cykelstier, intens trafik og forældre, der transporterer deres børn i biler. Alt dette gør, at forældre ikke tør lade deres børn cykle til skole, da det virker kaotisk og utrygt. Dette er uacceptabelt for forældrene," siger Kenneth Øhrberg Krag.

I den seneste udgave af Magasinet CYKLISTER kan man læse en reportage fra Fyn, hvor en mor til tre børn, Kristine Amstrup, ikke tør lade sine børn cykle til skole. På den smalle, bakkede og snoede landevej er der for mange biler, der kører for hurtigt, tung trafik og ingen cykelsti.

Kristine Amstrup udtaler, "Sigtbarheden er dårlig. Det føles ikke sikkert at lade min niårige datter køre ruten alene."

Kenneth Øhrberg Krag siger, "Når man ser de billeder, vores fotograf har taget af vejen, kan man sagtens forstå hendes bekymring. Jeg ville heller ikke lade mit barn cykle på den vej."

Borgmesteren i Assens Kommune, hvor vejen befinder sig, siger til Magasinet CYKLISTER, at der er mange lignende veje i kommunen, og at forældrene kunne have valgt en anden skole med en mere sikker skolevej.

Kenneth Øhrberg Krag udtaler, "Det er uretfærdigt, at skolevejen afgør, hvilken skole ens barn kan gå på."

Han mener, at nogle kommuner bør ændre deres opfattelse af sikkerhed og tryghed.

"Der er måske for mange områder, hvor man siger, 'sådan er det herude på landet.' Assens Kommune er et eksempel. Men det er ikke en naturlov, at det skal være utrygt at cykle på landet. Hvis man ikke har råd til cykelstier, kan man tage andre skridt, som at nedsætte hastighedsgrænserne eller etablere 2-1-veje. Ved skoler, uanset om de er i byen eller på landet, bør man skabe bilfri zoner omkring skolen, så aflevering af elever ikke sker lige ved skolen, men et stykke derfra," forklarer direktøren.

Han tilføjer, "Det er en ond cirkel. Når forældre oplever, at det er utrygt på grund af den øgede trafik, ender de med selv at køre deres børn i bil, hvilket kun gør det mere utrygt. Desværre viser undersøgelser, at færre og færre børn cykler til skole, mens flere og flere bliver kørt i bil som bagsædepassagerer."