Advarsel om nyt svindelnummer: Udnytter især dem, der skal rejse

22/08/2023 10:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En ny type internetsvindel er dukket op.

Mest læste i dag

Internetsvindel viser ingen tegn på at aftage. Denne gang handler det om de nyeste fremskridt inden for kunstig intelligens - eller AI - der åbner dørene for nye metoder til at narre online shoppende.

Allerede nu er selv giganter som Amazon blevet ramt af dette fænomen.

New York Times rapporterer om en ny form for internetbedrageri, der drejer sig om forfalskede rejseguider. I kommentarsektionen til disse guider genereres falske anmeldelser, der skaber illusionen af ægthed.

Disse bøger indeholder dog kun generiske oplysninger og er forfattet af fiktive forfattere.

Amy Kolsky opdagede dette, da hun, i forventning om en rejse til Frankrig, købte bogen "France Travel Guide" af en person ved navn Mike Steves.

"De positive anmeldelser fik mig til at investere,« fortæller hun til avisen. Bogen havde modtaget over 100 femstjernede anmeldelser og var endda billigere end eksempelvis Lonely Planet," udtaler hun.

Men da bogen ankom, viste den sig at være langt fra brugbar.

"Det var tydeligt, at personen blot havde skrabet tekst fra Wikipedia og smidt det ind i bogen," forklarer hun til New York Times.

Denne stigning i sådanne falske produkter skyldes en kombination af forskellige nyudviklede kunstig intelligens-værktøjer.

Amazon giver sine brugere mulighed for at udgive deres egne bøger, hvoraf flere benytter sig af AI til at generere sammenhængende tekst og skabe falske portrætter af ikke-eksisterende personer.

Derudover er der mulighed for at generere tekster til falske anmeldelser, som kan placeres på platforme som Amazon. Dette får disse bøger til at klatre i søgeresultaternes rangordning.

For at undgå at blive narret anbefaler eksperter at tjekke anmeldelserne nøje. Hvis der er mange femstjernede anmeldelser, men også en del énstjernede anmeldelser med advarsler om generiske oplysninger, bør advarselsklokkerne ringe.