5 gode råde: Sådan undgår du grillbrand

17/05/2023 10:25

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com
Her får du gode råd til, hvordan du undgår brand, når du griller.

Mest læste i dag

I 2022 blev brandvæsenet kaldt ud til hele 243 brande, der skyldtes uforsigtig brug af grill og bål.

Efter sigende er det især aske, der bliver smidt væk efter bål og grill, der er den helt store synder. Faktisk tegner aske sig for næsten 70 procent af de formodede årsager til brandene.

Det skriver Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sekretariatschef hos Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, påpeger, at der er særligt tre tidspunkter i forbindelse med grill eller bål, hvor der let kan opstå brand.

Disse inkluderer forkert tænding ved brug af tændvæske, placering af grill eller bålfad for tæt på brændbart materiale såsom et hegn og den største synd af dem alle - manglende slukning af kulrester og aske efter brug.

- Det kan tage over et døgn, før aske og kulrester er helt kolde og fri for gløder. Vent derfor med at smide asken ud, til det med sikkerhed er slukket helt, forklarer han.

Der er også risiko for at blive forbrændt, når man bruger grill eller åben ild i bålfad eller bålplads. Det gælder både ved optænding og når grillen eller bålet er varmt.

Derfor skal optændingen altid ske forsvarligt for at undgå brand og forbrændingsskader.

- Vi har i tidens løb set flere alvorlige ulykker, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding. Det kan udvikle sig til eksplosionsulykker, hvor der kan ske alvorlige forbrændinger. Drop derfor tændvæsken og andre brandfarlige væsker, når du griller. Det er simpelthen for farligt, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen, og fortsætter:

- Bruger du en engangsgrill på stranden, så vær særligt opmærksom på, at sandet under grillen bliver meget varmt. Det er derfor vigtigt at afkøle sandet med vand, inden I tager hjem, så ingen kommer til skade ved at træde på det varme sand. Du må heller ikke grave engangsgrillen ned i sandet efter brug.

Fem gode råd

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller og tænder bål – det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke

  • Grill kun udendørs – ved brug af grill f.eks. i en udestue er der fare for kulilteforgiftning, som er livsfarlig

  • Placer grill eller bål i sikker afstand fra brandbart materiale og på et stabilt underlag – generelt er det vigtigt at holde afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde

  • Hav altid vand i nærheden – så kan du nemt slukke, hvis en glød får fat i tørt buskads, dugen på bordet eller andet brændbart, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt

  • Aske og kulrester skal være helt kolde, før du smider dem ud eller forlader bålpladsen - det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage

Tjek de specifikke råd

Brandsikkerbolig.dk kan man finde gode råd og vejledninger for både kulgrill, gasgrill og bål.

Det er en god idé at have styr på forholdsreglerne, inden man tænder op.

Man kan også tjekke brandfareindekset på Brandfare.dk, hvis man gerne vil tænde bål i haven eller i naturen