Den sidste underskrift er sat på 'Fællesoverenskomsten', der omfatter havnearbejderne og en stor gruppe lagerarbejdere og chauffører på DI’s virksomheder.
Forliget lægger linjen for 186.000 lønmodtagere på normallønsområdet og en række andre overenskomster mellem 3F Transport og DI.
Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse.
3F’erne på transportområdet har efterspurgt mere frihed til familielivet, lønstigninger, der som minimum sikrer reallønnen samt vilkår, der giver bedre balance mellem privatliv og arbejdsliv.
Den fornyede overenskomst favner ønskerne med sikring af reallønnen, mere fleksibilitet og frihed til lønmodtagerne og investeringer i medarbejdernes trivsel.
3F Transport vil især fremhæve tre punkter i den treårige aftale:
3.000 kroner mere i månedsløn
Stigninger i timelønnen på transport- og logistikområdet betyder, at månedslønnen for en 37-timers arbejdsuge stiger mindst 2.300 kroner over de næste tre år.
Oven i kommer 700 kroner om måneden via forhøjelsen fra 9 til 11 procent til hver enkelt ansats særlige opsparing (fritvalgskonto). I alt giver det en direkte lønstigning på 3.000 kroner om måneden plus gennemslag på pension og feriepenge.
Dertil stiger arbejdsgivers indbetaling til pension med 1 procent fra 10 til 11 procent. 3F Transport forventer, at det sikrer en reallønsfremgang.
Bedre balance mellem privatliv og arbejdsliv
Lastbilchauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere har ikke mulighed at tage arbejdet med hjem.
Men ønsket om mere fleksibilitet i hverdagen, er det samme som for andre brancher. Med aftalen sikres medarbejderen mere frihed. Seniorer får mulighed for at holde én ugentlig fridag eller på anden måde afholde op til 46 seniorfridage om året.
Ordningen kan fremover finansieres af den særlige opsparing, af pensionen eller som selvbetalt frihed.
Forældre får ret til at holde fri ved barns tredje sygedag, og bedsteforældre får ret til to børnebørns-omsorgsdage. Samtidig får ansatte ret til at holde fri til at ledsage nære familiemedlemmer ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder.
Fokus på trivsel
Med aftalen er partnerne enige om at investere ganske massivt i medarbejdernes trivsel på transport- og logistikarbejdspladserne.
Mistrivsel og udfordringer med chikane er et samfundsproblem, men nu sætter vi i fællesskab ind med en forebyggende indsats i transportbranchen.
Der oprettes en fælles samarbejdstjeneste, der skal fremme trivsel og forebygge chikane og konflikter lokalt på arbejdspladsen. Samarbejdstjenesten skal understøtte virksomhederne i deres arbejde med psykisk arbejdsmiljø.