Vasker du dine ris, inden du laver mad?

13/03/2024 17:13

|

Nicolai Busekist

Mad
Foto: Shutterstock.com
Husker du at vaske dine ris, inden du bruger dem til din madlavning? Hvis ikke, så begår du en stor fejltagelse.

Mest læste i dag

Det er et af de mest populære valg som tilbehør til mad. Her taler vi om ris, der er en af de mest grundlæggende fødevarer i ethvert hjem. Dog begår mange mennesker en alvorlig fejl med hensyn til ris. Hvad er det? De vasker ikke risene, inden de laver dem.

Hvorfor du skal vaske dine ris

Ris skal normalt rejse langt for at nå til salgsstedet og vil sandsynligvis samle støv, insekter, kemikalier og snavs undervejs. En god skylning i vand sikrer, at de er rene og sikre at spise.

Desuden forbedrer skylningen teksturen, mens vandet vil fjerne den overskydende stivelse i kernerne, som kan gøre den klistret efter madlavning. Hvis du skyller din ris vil du give dem en let, luftig tekstur.

Proteinkoncentrationen i ris

Ris indeholder protein af lav biologisk værdi. Det betyder, at proteinet i ris ikke indeholder alle de aminosyrer, der er nødvendige for kroppens normale funktion, fortæller diætist og ernæringsspecialist, M.Sc. Paris Papachristos.

Lysin er den aminosyre, der mangler i ris, men findes i store mængder i bælgplanter. Ris er dog rigt på det essentielle aminosyre methionin, som ikke findes i bælgplanter, og derfor fører deres kombination til gensidig komplementaritet. Når ris kombineres med bælgplanter suppleres aminosyreprofilen, og den biologiske værdi af proteinet vi får fra det specifikke måltid øges.

Desuden kan animalske produkter som kød og fisk også kombineres med ris og levere en varieret forsyning af aminosyrer og næringsstoffer.

Kulhydrater og vitaminer i ris

Ris indeholder omkring 90% simple og komplekse kulhydrater og er glutenfri, som er det primære protein i korn. Derfor kan det forbruges af mennesker med glutenintolerance, som også er kendt som cøliaki.

Med hensyn til mikronæringsstoffer er det rig på B-vitaminer. Af alle de vandopløselige B-kompleks vitaminer indeholder ris ikke kun B12. Omvendt indeholder det en betydelig mængde af:

  • Vitamin B1 (thiamin), som hjælper med god funktion af det kardiovaskulære og nervesystemet

  • Vitamin B2 (riboflavin), som bidrager til bedre vækst, reproduktion og metabolisme af kulhydrater

  • Vitamin B3 (niacin) er nødvendig for god hjernefunktion

  • Vitamin B5 (pantothensyre) bidrager til at opretholde blodsukkerniveauer

  • Vitamin B6 (pyridoxin), som er involveret i metabolismen af fedt, proteiner og kulhydrater

  • Vitamin B9 (folsyre), en vigtig vitamin for dannelse af røde blodlegemer og håndtering af anæmi