Æg er et af de mest kendte og udbredte produkter i verden. Det er en alsidig fødevare, der kan tilberedes på tusind forskellige måder. Du kan lave det som pocheret, spejlæg, blødkogt eller hårdkogt.
I nogle af de nordiske lande er æg en uundværlig del af morgenmaden, hvilket også er tilfældet for den såkaldte engelske morgenmad. Hvis man skal bruge det i en opskrift, er man naturligvis nødt til at åbne det først.
Når man åbner et æg, skal skallen først brydes, hvorefter blommen og æggehviden kommer ud. Men når de falder ned i skålen eller panden, kan man også se en lille hvid plet. Normalt kan man se den nær blommen, da den er meget mørkere end æggehviden. Men hvad er det egentlig?
Denne lille hvide plet nær blommen har undret mange gennem årene, men man har aldrig fundet et klart svar på, hvad det er. Det har derfor kun været gætterier.
I lang tid troede man, at det var en vene eller navlestrengen fra kyllingen. Der er dog ingen tvivl om, at disse teorier er forkerte, men hvad er det så præcist? Navnet på denne plet, som findes i rå æg, er chalaza.
Der er to af dem inde i ægget. Der er en øverst og en nederst. De er blot snoede tråde fra æggehviden, der ligner snore, og som forankrer blommen til skallens øvre og nedre membran og forhindrer blommen i at gå i stykker, før ægget åbnes. De vil være særligt synlige i friske æg, og der er absolut ingen grund til at fjerne dem.
Man behøver ikke at frygte, at det er noget mærkeligt. Tværtimod vil calazaen forsvinde og blive en integreret del af æggehviden, når du tilbereder ægget. Derudover er dens tilstedeværelse også et tegn på friskhed, så det er faktisk kun godt, hvis den er til stede.
Har du hidtil været bekymret for at spise æg, hvor denne plet er synlig, har du derfor ingen grund til at være dette fremover. Der er nemlig absolut intet at frygte i dette henseende.