Uvidenhed blandt danskerne: Derfor skal du tage det alvorligt hvis du snorker

16/08/2023 11:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan være farligere end man tror.

Mest læste i dag

Mange individer oplever lejlighedsvis snorken, og for de fleste udgør det ingen sundhedsrisiko.

Ikke desto mindre er det kun få, der erkender, at snorken også kan signalere en alvorlig helbredstilstand, som potentielt kan have livstruende konsekvenser.

Snorken kan indikere en øget risiko for slagtilfælde og hjerteanfald, da søvnapnø kan forårsage forhøjet blodtryk, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Individer, der lider af søvnapnø, oplever ofte daglig træthed som følge af forringet søvnkvalitet, hvilket også øger risikoen for alvorlige ulykker.

Søvnapnø er en tilstand, hvor åndedrætsvejene afbrydes og genoptages under søvn. Den mest almindelige form kaldes obstruktiv søvnapnø (OSA). Det er afgørende at søge behandling så hurtigt som muligt, da tilstanden kan have potentielt dødelige konsekvenser.

Ud over at kunne forårsage alvorlige sygdomme kan søvnapnø også give anledning til koncentrationsproblemer på arbejde eller i skolen, stemningssvingninger og depression.

Dette er beskrevet af sosialnytt.

Tilstanden opstår, når luftvejene indsnævres under søvn, hvilket forhindrer normal vejrtrækning. Der findes flere årsager til søvnapnø, men ofte er tilstanden forbundet med fedme, en kraftig hals eller aldring.

Hvis der er tilfælde af søvnapnø i familien, er risikoen for at udvikle tilstanden højere.

Yderligere er der flere faktorer, der kan medvirke til udviklingen af søvnapnø. Dette inkluderer rygning, alkoholforbrug, forstørrede mandler og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Desuden forekommer søvnapnø hyppigere, hvis man sover på ryggen.

Symptomer på søvnapnø opstår primært under søvn. Disse inkluderer afbrydelser i vejrtrækningen og gispende eller snøftende lyde fra den sovende person.

Til tider kan det forekomme, som om personer med søvnapnø oplever åndedrætsbesvær. På grund af afbrydelserne i vejrtrækningen vågner folk ofte, og under søvn ledsages tilstanden ofte af kraftig snorken.