Ingen er i tvivl om betydningen af tilstrækkelig søvn.
Nyere forskning har undersøgt det optimale antal søvntimer, som varierer med alderen.
Der er enighed om, at både kvaliteten og længden af søvn er essentiel for vores fysiske og mentale velvære. En god nats søvn forbedrer immunforsvaret, understøtter vækst og bidrager til både hukommelse og læring.
Men præcis hvor meget søvn er nødvendigt?
Anbefalingerne for søvn ændrer sig med alderen.
Spædbørn og småbørn bør sove mellem 14 og 17 timer dagligt, mens skolebørn generelt behøver 9-12 timers søvn, ifølge eksperterne.
Teenagere har brug for 8 til 10 timers søvn for at kunne håndtere de mentale og fysiske udfordringer, der følger med denne turbulente livsfase.
Således rapporterer mediet Bien.
Desværre viser studier, at både børn og unge i dag sover for lidt, hvilket kan medføre alvorlige helbredsmæssige konsekvenser såsom en øget risiko for overvægt og kroniske sygdomme, herunder Alzheimers.
Voksne oplever også søvnproblemer.
Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bør voksne op til 60 år sigte efter 7 til 9 timers søvn hver nat. Personer over 65 år anbefales 7-8 timers søvn.
På trods af disse vejledninger har mange svært ved at få nok søvn, hvilket kan resultere i lavere energiniveauer, øget irritabilitet og nedsat stresshåndtering.
En stabil aftensrutine, som at undgå elektroniske skærme før sengetid, tage et varmt bad eller læse en bog, kan fremme bedre søvnkvalitet.
Det er vitalt, at vi alle værdsætter søvnens betydning og træffer bevidste valg for at sikre, at både vi selv og vores børn får den nødvendige hvile for at kunne fungere optimalt i hverdagen.