Søvn spiller en central rolle i vores liv, og når den ikke fungerer, kan det mærkes på både krop og sind.
Det er velkendt, at vores søvnmønstre og -kvalitet ændrer sig med alderen. Mediet T-Online har nu sat fokus på, hvor mange timers søvn ældre mennesker egentlig har brug for hver nat.
Sundhed begynder med en god nats søvn
En velfungerende søvn er afgørende for både fysisk og mental trivsel. Under søvnen restituerer kroppen, immunforsvaret styrkes, og stressniveauet falder.
Hos ældre kan søvnen dog være præget af udfordringer som smerter, søvnapnø og hyppige opvågninger for at gå på toilettet. Samtidig bliver de dybe, genopbyggende søvnfaser kortere med alderen, hvilket kan gå ud over den samlede søvnkvalitet.
God søvn er lig med øget livskvalitet
Derfor er det ekstra vigtigt for ældre at prioritere søvnen. Små tiltag som regelmæssige sengetider, et komfortabelt sovemiljø og daglig motion kan gøre en stor forskel.
Når søvnen fungerer, kan den ikke kun styrke livskvaliteten, men også forebygge en række helbredsproblemer.
Men hvor meget søvn har man egentlig brug for, når man er over 60?
Ifølge National Sleep Foundation anbefales det, at personer i denne aldersgruppe får mellem syv og otte timers søvn hver nat. Det er ikke nødvendigt med ekstra timer – vigtigere er det, at den søvn, man får, er af god kvalitet.
Og søvn er ikke det eneste, der har betydning for helbredet. Motion spiller også en vigtig rolle i alle livets faser. Hos Senest har vi tidligere sat fokus på, hvor mange skridt personer over 60 år bør gå dagligt for at holde kroppen i gang.