Risikerer at blive en sovepude: Nu er de i 4 af 10 danske biler

10/02/2024 07:15

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Gjensidige
Har du sådan en?

Mest læste i dag

At køre bil er blevet stadigt lettere takket være teknologier som fartpilot, bakkamera og lane assist.

Denne udvikling fortsætter, idet udstyr designet til at forudsige trafiksituationer vinder øget popularitet hos de danske bilister.

Ifølge en undersøgelse udført af Kantar Public for Gjensidige, er trafikalarmer, der advarer om fartkontrol, ulykker eller trafikophobning, nu at finde i 40% af de danske biler.

Dette avancerede udstyr, som advarer om potentielle trafikudfordringer, kan være til stor fordel både for individet og for trafikken som helhed. Dog understreger skadedirektør Lene Rasmussen fra Gjensidige vigtigheden af fortsat at være opmærksom i trafikken.

"Generelt er det en god ting, hvis teknologier som trafikalarmer kan hjælpe folk med at overholde fartgrænser eller forudse trafik, så de bliver mere opmærksomme på fremtidige situationer. Men det er afgørende, at sikkerheden ved en trafikalarm ikke fører til, at man ignorerer at køre efter vejrforholdene eller de gældende trafikregler."

God trafikadfærd må ikke overses

En femtedel af danskerne i undersøgelsen rapporterer, at de har udstyr til at advare om fartkontrol og trafikophobninger, og lige så mange har installeret sådant udstyr i deres bil.

Dette skyldes primært, at to tredjedele har anskaffet en trafikalarm for at undgå fartbøder, mens fire ud af ti har gjort det for at kunne anticipere trafikken bedre. Selvom disse advarsler kan bistå med at forudsige trafik, kan de også resultere i risikable situationer.

"Det er essentielt at huske på, at man er en del af en ofte hektisk trafik, og man kan ikke tillade sig at foretage pludselige opbremsninger eller risikable vognbaneskift på grund af en alarm. Vi som bilister må have tillid til, at vi kollektivt følger færdselsloven og kører efter forholdene, selv hvis det betyder at spare tid i kø eller undgå en fartbøde," forklarer Lene Rasmussen.

Det viste undersøgelsen

Har du udstyr i din bil, der kan advare dig mod ulykker, kødannelse eller fotovogne/fælder?

Ja, indbygget i min bil - 20 procent

Ja, har købt separat udstyr - 20 procent

Nej - 58 procent

Ved ikke/ønsker ikke at svare - 2 procent

Hvorfor har du købt udstyr til din bil, der kan advare dig mod ulykker, kødannelse eller fotovogne/fælder?

For at undgå fartbøder - 62 procent

Udstyret får mig til at føle mig mere tryg i trafikken - 24 procent

For at kunne være mere forudseende i trafikken - 40 procent

For at kunne skifte rute, hvis der er kødannelse eller ulykker - 32 procent

Andet, notér - 1 procent

Ved ikke - 2 procent

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.044 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i november 2023.