Rapporten afkræfter myte - nej, det er ikke et alternativ

21/01/2024 11:05

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Faktisk kan noget af det være direkte kræftfremkaldende.

Andre læser også

Salget af plantedrikke oplevede en markant stigning fra 72 til 277 millioner danske kroner i perioden 2014-2019. Denne stigning synes sandsynligvis at være forbundet med en voksende opmærksomhed på at reducere indtaget af laktose og mælkeprotein af forskellige årsager.

Årsagerne kan være flere, herunder en opfattelse af, at plantedrikke er sundere, uanset om man lider af laktoseintolerance eller mælkeallergi. Det kan også skyldes et ønske om at reducere forbruget af animalske produkter for at handle mere bæredygtigt.

I en rapport for Fødevarestyrelsen har forskere fra DTU Fødevareinstituttet analyseret plantedrikke på det danske marked, herunder dem baseret på havre, soja, ris eller mandel, både med og uden tilsatte mineraler og vitaminer.

Rapporten understreger, at plantedrikke ikke kan betragtes som et direkte alternativ til mælk, da de to typer drikke har markant forskellige næringsstofsammensætninger.

Stor forskel i næringsstoffer

Efter analyse af i alt 75 prøver af ni plantedrikke blev indholdet af makro- og mikronæringsstoffer, herunder aminosyrer, sukkerarter, vitaminer og mineraler, vurderet.

Mælkeprodukter bidrager mere end 10 procent til den danske kosts indtag af protein samt vigtige mikronæringsstoffer som riboflavin (B2-vitamin), cobalamin (B12-vitamin), calcium, fosfor, magnesium, zink, jod og kalium.

Generelt set er vitaminindholdet lavere i plantedrikke end i mælk, dog med undtagelse af alfa-tocopherol (E-vitamin). Plantemælk tilsat riboflavin, cobalamin og D2-vitamin har enten et højere eller sammenligneligt indhold med mælk.

Plantedrikke har typisk lavere mineralindhold sammenlignet med mælk, især med hensyn til calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium og jod. Sojadrik er dog en undtagelse med et mineralindhold på niveau med mælk, mens det også har højere indhold af jern, kobber og mangan.

Arsen i plantedrikke

Rapporten fremhæver desuden, at arsenindholdet i havre-, soja- og mandeldrik er mindre end 0,5 µg per 100 gram, mens risdrik har et højere indhold på 1,5-1,8 µg arsen per 100 g.

Da uorganisk arsen er kræftfremkaldende, anbefaler Fødevarestyrelsen begrænset indtag af risdrik for voksne og fraråder det for børn.

Læs rapporten Næringsstofindhold i plantedrikke 

Læs mere om uønskede stoffer i specifikke fødevarer på Fødevarestyrelsens website

Analysedata indgår i opdatering af Fødevaredatabanken og vil blive publiceret i Frida