Overraskende forskel opdaget mellem børn, der går i daginstitution, og dem, der ikke gør

26/05/2024 09:42

|

Nicolai Busekist

Foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock
Finske forskere tog spytprøver fra hundredvis af børn og gjorde en opdagelse, der gik imod deres forventninger.

Andre læser også

Meget støj, mange børn pr. voksen og lange dage væk hjemmefra. Der tales meget om forholdene i børneinstitutioner, og tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem antallet af timer, børn tilbringer i dagpleje, og niveauet af stresshormoner i deres kroppe.

Men et spørgsmål, der længe ikke havde været undersøgt, er, hvordan stressniveauet er hos børn i samme alder, der passes hjemme. En gruppe finske forskere har undersøgt dette og kom frem til et overraskende resultat.

I undersøgelsen tog forskere fra Turku Universitet spytprøver fra mere end 200 finske børn på 2 år, hvoraf halvdelen blev passet hjemme og den anden halvdel gik i børneinstitution. Dette blev gentaget, da børnene var 3,5 og 5 år gamle, men på det tidspunkt var andelen af børn, der stadig blev passet hjemme, drastisk faldet.

Spyttests afslører stressniveauer

Forskerne målte niveauet af stresshormonet kortisol, som dannes i hypothalamus og udskilles af binyrerne. Når man er stresset, øges produktionen af kortisol, mens niveauet falder igen, når stressen er overstået.

Spytprøverne blev taget flere gange i løbet af to dage: ved opvågning, midt på formiddagen og om aftenen. Forskerne forventede, at børnene i børneinstitutionerne ville have højere niveauer af stresshormoner, men det modsatte viste sig at være tilfældet.

De 2-årige, der blev hjemme, havde et højere kortisolniveau i deres spyt end gruppen, der gik i institution. Dette forskel blev ikke fundet hos den lille gruppe 3,5- og 5-årige, der blev passet hjemme. Forskerne ved endnu ikke, hvorfor det er sådan. De tøver med at konkludere alene på baggrund af deres egen undersøgelse, at børn, der passes hjemme, er mere stressede.

De har dog et par ideer, sagde Katja Tervahartiala, seniorforsker i psykologi og undersøgelsesleder, ifølge Wetenschap in Beeld. Baseret på spørgeskemaer udfyldt af både forældre og pædagoger fandt de ud af, at søvn-, vågne- og spisetiderne hos børnene i dagplejen fulgte et mere konsistent mønster end hos børnene, der blev hjemme.

"Der syntes at være mere variation i dagligdagen hos børnene derhjemme, og dette aspekt kunne påvirke deres stressregulering. I de fleste finske børneinstitutioner er rutinerne meget forudsigelige," sagde Katja Tervahartiala til Wetenschap in Beeld.

Ifølge hende er der dog også andre mulige forklaringer, som små forskelle mellem de finske familier, der holder deres børn hjemme, og dem, der bruger dagpleje.

Forskere: Dette er afgørende

Forskerne fandt ud af, at uddannelsesniveauet hos mødrene, der sendte deres børn i dagpleje, var lidt højere end hos den anden gruppe, selvom begge grupper var højtuddannede. Den nyeste forskning fandt også lidt flere depressive symptomer hos mødrene til børn med højt og svingende kortisolniveau, der blev passet hjemme.

Undersøgelser i andre europæiske lande har dog fundet usædvanligt høje kortisolniveauer hos børn i dagpleje. En del af diskussionen handler nu om, hvorvidt resultaterne viser, at dagpleje i Finland er bedre end andre steder.

"Det afgørende er, at børn har pålidelige voksne omkring sig, der kan hjælpe dem med at håndtere stress - uanset om det er forældre eller pædagoger - det afhænger fuldstændigt af omgivelserne," sagde Katja Tervahartiala.