Omstridte kaffekapsler: Komposterbare kaffekapsler? Langt fra

11/06/2024 10:45

|

Nicolai Busekist

Foto: KOUS9 STUDIO / Unsplash
Mange komposterbare kaffekapsler er ikke egnet til hjemmekompost. Selv mange deciderede komposteringsanlæg afviser dem.

Mest læste i dag

EU annoncerede i maj 2023, at kun biologisk nedbrydelige kaffekapsler må sælges i fremtiden. Komposterbare kapsler er derfor trendy. En kaffedrikker fra Bern skiftede til komposterbare kapsler for tre år siden. Han bestilte dem hos Original Food, da deres kapsler er biologiske, fair og komposterbare.

I tre år smed familien fra Bern alle deres brugte kapsler i komposten. Men da kompostbeholderen var fuld, opdagede familien overrasket, at kapslerne ikke var nedbrudt. De fandt derimod hundredvis af kapsler, som lå helt nederst i kompostbunken.

Affaldsindsamlingen tager heller ikke kapsler

Affaldsindsamlingen ville heller ikke tage kapslerne. Problemet er velkendt. Årsagen til afvisningen er, at kapsler af plastik og komposterbare materialer ser næsten ens ud. Det ville være for dyrt og besværligt at sortere dem, skriver mediet SRF.

Familien måtte nu håndsortere hele kompostbunken og fjerne hver kapsel og smide dem i skraldet. I dag griner familien i Bern af det.

"Ja, man skal være glad for orme, det var ret ulækkert. Jeg følte mig snydt. Jeg spurgte mig selv: Hvad laver vi?" lød det fra manden fra Bern ifølge SRF.

Komposterbar er ikke det samme som hjemmekompost

Original Food er bekendt med problemet. Der opstår ofte misforståelser, forklarer direktøren. Hvis der står komposterbar på en kapsel, betyder det ikke nødvendigvis, at det er muligt at kompostere dem hjemme i haven.

Deres kaffekapsler har kun kunnet komposteres hjemme i lidt over et år. Før var de kun industrielt komposterbare, for eksempel i et biogasanlæg ved mindst 65 grader. De 30 grader i en privat kompost er ikke nok til nedbrydning.

Dette var angivet på emballagen, men få forstod det, indrømmede direktør Florian Hammerstein fra Original Food.

Komposterbare kapsler fra Nespresso og Nescafé bliver brændt

Nespresso og Nescafé har for nylig lanceret kapsler af papir og pap. Disse skulle nedbrydes i en hjemmekompost inden for et halvt år. Men problemet med, at de fleste industrielle kompostanlæg sorterer kapslerne fra og brænder dem, består.

Ifølge bioteknolog Urs Baier, tidligere professor ved ZHAW og nu i bestyrelsen for den schweiziske forening Biomasse Suisse, bliver også de nye komposterbare kapsler fra Nespresso og Nescafé Dolce Gusto sorteret fra og brændt.

"Genanvendelsessystem for kapsler er på vej"

Urs Baier ser løsningen i et separat genanvendelsessystem for kaffekapsler. Hermed kunne forbrugerne aflevere kapsler af aluminium, plastik og komposterbare i en pose uden bekymring for sortering. Planerne for et sådant nyt genanvendelsessystem er ret fremskredne, siger Urs Baier.

"Jeg ved, at store detailhandlere og producenter ønsker at implementere dette - inden for de næste to til tre år," lyder det ifølge SRF.