Mange danskere sover først efter midnat: Det har store konsekvenser for din sundhed

24/02/2024 11:54

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En læge advarer nu mod at sove efter midnat grundet store konsekvenser.

Mest læste i dag

Mange mennesker har en tendens til at gå i seng sent, fordi de nyder den fred og ro, aftenen bringer. Det er et tidspunkt, hvor de kan fordybe sig i deres interesser, slappe af eller værdsætte tid alene, væk fra dagens hektiske skema. Aftenen giver dem en chance for at tage en pause fra stress og travlhed, og det giver dem mulighed for at være kreative eller bare slappe helt af. Dog kan denne vane med at gå sent i seng faktisk have negative konsekvenser for helbredet.

En anerkendt læge, Dr. Dilip Gude fra Yashoda Hospitals i Hyderabad, har nu rejst bekymring over de sundhedsskadelige effekter, som en rutine med sen sengetid kan have.

Ifølge en artikel i Indianexpress forklarer Dr. Gude, at en vane med regelmæssigt at sove sent kan føre til flere sundhedsproblemer.

Han påpeger, at den naturlige reparationsproces, der sker, mens vi sover, bliver forstyrret, når vi går sent i seng. Dette kan påvirke kroppens døgnrytme negativt, hvilket kan have en indvirkning på alt fra hormonbalance til stofskifte og kropstemperatur.

De langvarige effekter af at forstyrre kroppens naturlige rytmer er alvorlige. For det første kan det påvirke vores kognitive evner negativt, inklusiv vores koncentrationsevne og hukommelse.

For det andet kan det øge niveauet af stresshormoner som cortisol, hvilket kan føre til øget stress og angst. Desuden kan mangel på søvn på lang sigt svække vores immunforsvar, gøre os mere modtagelige over for sygdomme og føre til metaboliske problemer såsom vægtøgning og insulinresistens.

Dr. Gude påpeger også, at sen sengetid kan reducere vores eksponering for dagslys, hvilket kan have en negativ effekt på både vores mentale og fysiske helbred, herunder dårligere fokus og hukommelse samt nedsat indlæringskapacitet. "Du risikerer også at have et højere kolesterolniveau og blodtryk," tilføjer han.

Så, hvordan kan vi imødegå disse problemer? Eksperter anbefaler at fastlægge en konsekvent søvnplan, skabe afslappende ritualer før sengetid, begrænse skærmbrug før man skal sove, og være opmærksom på, hvad vi spiser om aftenen.

Det er også afgørende at sikre, at vores sovemiljø er indrettet til at støtte en god nats søvn. Ved at indarbejde disse vaner i vores dagligdag, kan vi gøre vores søvn til en helbredende og sundhedsfremmende proces.