Når du får en ny smartphone, er det vigtigt at vide, hvordan du bedst plejer telefonens batteri for at få det til at holde længst muligt. Der er mange gamle råd og myter om, hvordan man skal oplade batteriet, men ikke alle disse råd er nyttige - nogle kan endda skade batteriet mere end de hjælper.
De fleste moderne smartphones bruger lithium-ion (Li-ion) eller lithium-polymer (Li-po) batterier, som er kendt for deres pålidelighed og effektivitet, i modsætning til ældre typer som nikkel-cadmium (Ni-Cd) eller nikkel-metalhydrid (Ni-MH) batterier.
En fordel ved lithiumbatterier er, at de ikke lider af "hukommelseseffekten", som var et problem med de ældre nikkel-cadmium batterier. Det betød, at batterier gradvist mistede kapacitet, hvis de ikke blev helt afladet før opladning. Men med lithiumbatterier er det ikke nødvendigt at aflade dem helt før opladning.
Hvor dybt batteriet aflades før genopladning kan også påvirke dets levetid. En dyb afladning kan stress-teste batteriet og forkorte dets levetid. Derfor anbefales det at holde batteriets ladningsniveau mellem 20% og 80% for at mindske stress og forlænge levetiden.
Disse tips gælder også for elbiler, da de bruger lignende batterier.
Overopladning kan være skadeligt, da det kan føre til dannelse af lithiumaflejringer på batteriets elektroder, hvilket reducerer kapaciteten og øger risikoen for overophedning. Det er derfor bedst ikke at lade batteriet oplade fuldt ud eller oplade det hele natten.
Mange opladere er designet til automatisk at stoppe opladningen, hvilket hjælper med at minimere disse risici.
For at tackle disse udfordringer har mange smartphoneproducenter indført softwareløsninger, der begrænser opladningsniveauet, som f.eks. Apples opladningsoptimeringsfunktion, der stopper opladningen ved 80%. Dette bidrager til at bevare batteriets sundhed og sikre, at selv de mest glemte brugere kan få glæde af en længere batterilevetid uden bekymringer.