Luftcirkulation: Ved du, hvad denne knap bruges til?

23/05/2024 20:50

|

Nicolai Busekist

Foto: Privat
Få mennesker ved, hvad knappen til luftcirkulation i en bil bruges til. Den gør dog en stor forskel. Den gør ikke blot dine ture mere behagelige, men hjælper også med at spare på brændstoffet.

Mest læste i dag

Hedebølger og høje temperaturer giver mange problemer. For bilister er aircondition ofte sidste udvej under disse omstændigheder. Trods alt ønsker ingen at ankomme svedig til deres destination.

Men det kan nogle gange tage lidt tid, før aircondition begynder at virke. Og folk, der let bliver forkølede, har en tendens til hurtigt at blive syge. Der findes dog på instrumentbrættet en knap til luftcirkulation, der kan gøre underværker. Men hvordan ser den ud?

Ingen tilførsel af frisk luft

Den er genkendelig ved sit ikon, der viser en bil med en pil, der drejer indeni. Når den aktiveres, blokerer den effektivt for tilførsel af luft udefra og sikrer samtidig recirkulation af luften inde i kabinen.

Kort sagt forhindrer denne knap luften i bilens kabine i at komme i kontakt med den varme luft udefra. Hvis knappen ikke er aktiveret, køler bilen konstant den varme luft udefra og skal yde ekstra, hvilket øger belastningen på blæseren, men også på luftkompressoren.

Men det stopper ikke her. Knappen hjælper også med at spare på brændstoffet. Jo mere man bruger aircondition, desto mere brændstof sluger bilen. Det er et faktum: Biler er generelt mere økonomiske, hvis klimaanlægget er indstillet til at cirkulere den indre luft.

Og det er med god grund: at holde den samme friske luft er mindre energikrævende end konstant at køle varm luft udefra, selvom det mest økonomiske ville være slet ikke at bruge aircondition.

Et sundere luftmiljø

For at holde dig kølig under køreturen bør du fremover bruge denne knap. Den styrker ikke kun effekten af aircondition, men hjælper også med at blokere for forurenende stoffer og udstødningsgasser, og kan endda reducere mængden af pollen, hvilket kan være en enorm lettelse for allergikere og dem med høfeber. Det skriver mediet 20min.

Om sommeren ændrer knappen virkelig spillet. Derimod anbefales det, at du ikke bruger den om vinteren. Systemet er designet til at fange fugt inde i kabinen, hvilket kan forårsage dug på vinduerne om vinteren.