Kunne du mærke det? Dette var grunden til, at danskerne sparede penge i maj

16/06/2024 07:36

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
De fleste danskere har i maj oplevet, at én særlig post i budgettet er faldet.

Mest læste i dag

De fleste danskere føler ikke, at de har flere penge mellem hænderne end tidligere.

Selvom inflationen i Danmark i mange år har været lav og stabil ifølge Danmarks Nationalbank, steg den markant i slutningen af 2021 og det meste af 2022 på grund af blandt andet coronakrisen og krigen i Ukraine.

Selvom inflationen ifølge Danmarks Nationalbank er "faldet kraftigt det seneste halvandet år," er den stadig højere end normalt.

Heldigvis er danskernes lønninger også steget usædvanligt meget for nylig, og det er ikke det eneste, der har givet dem lidt mere luft i budgettet.

Nye tal fra Energi Data Service viser ifølge Ritzau, at en specifik udgiftspost i budgettet faldt voldsomt i maj, og det skyldes én ting: det gode vejr.

Maj var nemlig mere solrig end normalt, hvilket ifølge TV2 førte til mere solenergi i det danske energisystem, og dette sænkede naturligt elpriserne i maj.

Faktisk var der i maj hele 134 timer med negative elpriser, hvilket er ny rekord.

Overproduktion af strøm fører til negative priser

Ifølge Norlys sker det sjældent, at elpriserne bliver negative, men i maj var priserne negative i 134 timer, svarende til næsten seks hele døgn.

Når elpriserne er negative, kan man i teorien tjene penge på at bruge opvaskemaskinen eller oplade elbilen.

Årsagen til, at elselskaber nogle gange betaler dig for at bruge strøm, er, at der endnu ikke findes en måde at lagre strømmen på i det danske energisystem. Derfor skal produktion og forbrug være i balance hver eneste dag.

Det statslige selskab Energinet har ansvaret for at styre og overvåge balancen, og når Energinet opdager, at der er overproduktion af strøm i forhold til forbruget, sættes elpriserne i minus.

Negative elpriser er altså en metode til at få producenterne til at tilpasse strømproduktionen, så elnettet ikke overbelastes.

Og det kan den almindelige forbruger ikke kun spare på, men faktisk tjene penge på!