I 2020 og 2021 blev verden kastet ud i kaos, da corona-pandemien brød ud og førte til nedlukninger over hele kloden.
Pludselig befandt vi os i en situation, der mindede om noget fra en dystopisk film, og mange frygtede, at verden som vi kendte den, var ved at forandre sig for altid.
Da Danmark delvist lukkede ned, strømmede folk til supermarkederne for at hamstre varer som dåsemad og toiletpapir, hvilket efterlod tomme hylder over hele landet.
Heldigvis blev det aldrig nødvendigt at rationere mad eller basale fornødenheder, og efterhånden ebbede både pandemien og frygten ud. Men da krigen i Ukraine brød ud i 2022, begyndte bekymringerne at blusse op igen.
Denne gang førte det ikke til tomme butikshylder, men nogle begyndte i stilhed at forberede sig – såkaldt "prepping" – ved at fylde kælderen med langtidsholdbare forsyninger som mad, vand og batterier.
Selvom det i starten blev betragtet som lidt overdrevet, meldte de danske myndigheder for nylig ud, at det faktisk er en god idé at være forberedt på at kunne klare sig selv uden hjælp fra det offentlige i en kortere periode.
Mere præcist anbefaler myndighederne, at alle husstande i Danmark er i stand til at klare sig selv i tre dage i tilfælde af en krise. Det inkluderer blandt andet at have 9 liter vand pr. person på lager, så man ikke står uden drikkevand, hvis forsyningen skulle svigte.
Det lyder umiddelbart enkelt: Kør i Netto, køb seks 1,5-liters flasker vand, og stil dem et tørt sted. Men hvad med holdbarheden? Skal vandet skiftes ud hvert andet år? Det har en norsk ekspert i vandhygiejne svaret på.
Opbevaring er nøglen
Ifølge Truls Krogh, afdelingsleder ved Afdeling for Vandhygiejne på Norges Folkehelseinstitutt, kan vand – under de rette forhold – holde sig i princippet for evigt.
I et interview med Videnskab.dk forklarer han, at hvis vandet er rent og opbevaret i en lukket beholder, kan det holde sig i tusind år. Det gælder også for postevand, så længe det opbevares korrekt.
Kernen i langtidsholdbar opbevaring er, at vandet skal være i en tæt og ren beholder – som eksempelvis en plastikflaske med skruelåg. Det er også vigtigt, at vandet indeholder meget lidt organisk materiale, hvilket nordisk drikkevand typisk gør.
Det betyder, at man sagtens kan opbevare postevand i plastikflasker i lang tid – men det er vigtigt, at flaskerne ikke er brugt tidligere, da bakterier fra munden kan ændre smagen negativt.
Truls Krogh anbefaler faktisk at bruge rene glasflasker, da plast ikke er helt lugttæt. Plastikflasker kan nemlig optage smag fra omgivelserne – for eksempel hvis de står i en garage tæt på oliedunke, kan vandet komme til at smage af olie.
Selvom smagen kan blive dårlig, er vandet stadig sundhedsmæssigt ufarligt at drikke.
Kroghs råd er derfor klart: Opbevar vand i rene glasflasker og væk fra stærkt lugtende produkter og fødevarer.
Han forklarer også, at udløbsdatoen på vandflasker i butikkerne primært er af bureaukratiske grunde og for at undgå dårlig smag – ikke fordi vandet bliver sundhedsfarligt med tiden.
Faktisk siger han, at han ikke ville tøve med at drikke vand, der var tusindvis af år gammelt – hvis blot det var opbevaret korrekt.