Kan koste danskerne 30.000 kroner: Dette skal du have styr på i din have

02/11/2023 10:21

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan koste dig op til svimlende 30.000 kroner, hvis du ikke har styr på denne ting.

Mest læste i dag

Hvilket foretrækker du at slippe af med: Nogle timer i din weekend eller 30.000 kroner?

Dette lyder som en mærkelig beslutning, men det er faktisk meget relevant.

Lars Christiansen, leder af trafikafdelingen i Odsherred Kommune, opfordrer borgerne i kommunen til at tage fat på haveredskaberne, da han helst vil undgå at skulle sende regninger ud.

Her er forklaringen: Overvæksten af planter kan potentielt føre til farlige situationer i trafikken, som kan resultere i ulykker (for eksempel når hække, buske og træer strækker sig ud over vejen).

Derfor er det nødvendigt at trimme vegetationen, og hvis grundejeren ikke selv gør det, vil kommunen træde til og udføre opgaven på grundejerens bekostning.

Dette er rapporteret af TV 2 Øst.

"Vi er nu i vækstsæsonen, hvor alt det grønne vokser hurtigt. Nogle gange vokser det for tæt på områder med udsyn som ind- og udkørsler og veje. Bilister skal have klart udsyn, så buske ikke skjuler cyklister eller børn, der leger, og for at sikre høj trafiksikkerhed," siger Lars Christiansen til mediet.

Kan hurtigt blive rigtig dyrt

Det er ikke noget nyt, at landets kommuner overvåger vegetationen ud over veje og stier. Derfor har vejmyndighederne beføjelse til at udstede advarsler og påbud til grundejere, hvis vegetationen udgør en fare i trafikken.

Myndighederne kan også vælge at beskære træer og buske på privat ejendom, og i så fald vil grundejeren blive pålagt at betale regningen.

Lars Christiansen understreger, at dette kun sker som en sidste udvej, da myndighederne ikke ønsker at udsende store regninger. Derfor vil der normalt være en længere proces med inspektioner, advarsler og påbud, før kommunen eventuelt beskærer vegetationen på grundejerens regning.

Men det kan blive en kostbar affære, hvis man ignorerer advarslerne. For eksempel kan en grundejer med 50 meters vegetation, hvor træerne strækker sig ud over vejen, risikere at modtage en regning på mellem 20.000 og 30.000 kroner. Ejeren af en for høj hæk kan modtage en regning på op til 3.000 kroner.

Hvornår skal du beskære og klippe ned?

Her er retningslinjerne for, hvornår du skal beskære hækken eller træerne:

  • Hække og buske skal beskæres tilbage til ejendomsskellet, så fortov, stier og veje kan bruges i deres fulde bredde.

  • Træer og anden beplantning skal beskæres, så der er en frihøjde på mindst 3,5 meter over fortov, stier, rabatter samt grøfter, og 4,5 meter over veje.

  • Gadelamper skal være frie for træer og anden beplantning i sådan en grad, at lyset kan nå veje, stier og fortov uden hindringer.

  • Skilte og brandhaner skal være frie for beplantning, så de er synlige og let tilgængelige.