Ja eller nej: Må du genopvarme 'gammelt' vand i elkedlen?

26/07/2024 19:10

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Et tryk på knappen, og vand til din kop te er næsten klar. Men hvad gør du bedst med det overskydende vand i elkedlen? Kan du genbruge vandet, eller er det bedre at hælde det ud?

Mest læste i dag

Er du i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at bruge overskydende vand i din elkedel? Hvis du vil have svar på dette, så er du kommet til det rette sted. Det hollandske medie LINDA har talt med eksperten Pascalle Stijger fra Voedingscentrum om dette.

Generelt kan det siges, at vandet fra hanen i Danmark er af god kvalitet. Vandet er så rent, at alle kan drikke det uden bekymring.

"Du kan principielt opbevare vand - kogt eller ukogt - i tre dage uden køl og tre til syv dage i køleskabet. Dårligt vand kan genkendes ved at kigge, lugte og smage," sagde Stijger.

I det sikre vand fra Danmark er der en lille mængde tungmetaller, som i høje koncentrationer kan være skadelige for kroppen. Ved hver kogning fordamper en del af vandet, hvilket betyder, at der relativt set er en større mængde giftige stoffer i det resterende vand.

Men der er ingen grund til panik. Det gør ingen forskel, hvis du koger vandet flere gange, hvorfor du roligt kan gøre dette.

"Tungmetaller som arsen og nitrat er stadig langt under de hollandske sundhedskrav. Vores vand er virkelig sikkert, også selvom du koger det flere gange," sagde Stefan Kools, leer for kemisk vandkvalitet og sundhed ved vandforskningsinstituttet (KWR) i Quest, om vandet i Holland.

Rådet er altid at læse brugsanvisningen til elkedlen godt, så du ved, hvordan du bruger den sikkert. Det er producenternes ansvar, at deres elkedler er lavet på en sådan måde, at det ikke er skadeligt for brugernes sundhed.

"I nogle brugsanvisninger står der for eksempel, at du skal hælde det kogte vand ud de første (par) gange, du bruger elkedlen - og altså ikke drikke det. Derudover står der, at du kun skal bruge apparatet til at koge vand. Der kan også stå i brugsanvisningen, at du ikke skal koge vandet igen og altid bruge frisk vand," sagde Stijger.

Der er dog større risiko for kalkaflejringer, hvis du opbevarer vand i kedlen. Her bliver calcium og magnesium afsat. Nogle kan måske smage det, men det er ikke skadeligt. Hvide aflejringer påvirker hovedsageligt apparatets levetid.

Brug derfor blot din sunde fornuft i denne forbindelse. Det betyder, at du ikke skal opbevare vandet i elkedlen i ugevis. Hertil skal du naturligvis også sørge for at afkalke den en gang imellem.

Hvis du vælger at genbruge vandet, er der generelt ingen risiko for skadelige bakterier, da de dræbes ved hver kogning. Principielt kan du derfor godt genbruge vandet, medmindre det specifikt frarådes i brugsanvisningen.

Om det at opvarme vand flere gange har (for stor) indflydelse på smagen og kvaliteten af vandet, afhænger af situationen. Fokuser på egne præferencer, den valgte elkedel, og hvor længe vandet har stået i kedlen. Nogle te-entusiaster hævder desuden, at frisk vand forbedrer smagen.