Kaffe er livets brændstof for mange som en trofast følgesvend gennem morgenmøder, deadlines og trætte eftermiddage. Men brygget holder ikke evigt.
Faktisk begynder smagen at dale markant efter bare en halv time, og det, der var en liflig og intens oplevelse klokken 8, er klokken 9 reduceret til en flad omgang med bismag af bitterhed og lidt skuffelse.
Det skriver mediet ubytovaniopocno.cz.
Er du typen, der nipper til den samme kop hele formiddagen, så går det nok - hvis du drikker sort. Uden sukker og mælk er kaffe nemlig ret harmløs, også efter nogle timer.
Den mister ganske vist sin charme, men den gør dig hverken syg eller sur i maven. Til gengæld gælder det om at holde sig fra mikrobølgeovnens fristelser, hvis der er mælk i.
Mælk og varme er en giftig cocktail
Den elskede café latte eller hjemmeblandede cappuccino skal helst drikkes inden for to timer.
Så snart mælken får lov til at hygge sig i den lune drik, begynder bakterierne også at trives. Og i et rum med radiatorerne buldrende eller på en solrig sommerdag går det stærkt.
En halvlunken kaffe med mælk, der bliver varmet op igen, lyder måske harmløst - men det er ikke just nogen delikatesse. Proteinerne nedbrydes, konsistensen bliver mystisk, og den smager som noget, man kun drikker af høflighed.
Den gyldne ventetid
Det handler dog ikke kun om, hvor lang tid kaffen må stå. Også hvornår du begynder at drikke, spiller en rolle. Kaffe brygget lige ud af maskinen er glohed - med temperaturer på op mod 95 grader.
Læger råder derfor til, at du venter små 6-7 minutter, før du tager den første tår. På den måde undgår du både skoldninger og de mere langsigtede risici, som forskere stadig kigger nærmere på.
Så selvom kaffe er flydende kærlighed for mange, er det værd at tænke over, hvornår og hvordan du drikker den. Din mave - og dine smagsløg - vil takke dig.