For mange af os er den første kop kaffe om morgenen næsten en nødvendighed for at komme godt i gang med dagen.
Men hvis du drikker kaffe for at få et energiboost, er det bedst at gøre det, når dit cortisolniveau er lavt.
Ifølge forskere bør vi faktisk undgå kaffe lige efter vi er stået op, skriver hjemmesiden Kaffegeek.
Stigende cortisolniveau
Lige efter du vågner, begynder kroppen at producere cortisol, og efter cirka to timer når niveauet sit maksimum. Derfor kan det være en fordel at vente lidt med kaffen, så effekten af koffeinen bliver stærkere.
Cortisolniveauet varierer i løbet af dagen, og kroppen følger en naturlig døgnrytme.
Selvom niveauerne varierer fra person til person, kan du generelt få mest ud af koffeinen, hvis du drikker kaffe tre til fem timer efter, du er stået op.
Hvis du har brug for et ekstra energiløft om eftermiddagen, kan en kop kaffe omkring klokken 13 være en god idé – især hvis du står tidligt op.
Cortisol er et hormon, der øger din opmærksomhed og virker på samme måde som koffein. Niveauet ændrer sig gennem dagen som en del af din biologiske rytme.
En vane, ikke en nødvendighed
Ifølge koffeinekspert Monica Hauger Carlsen fra Universitetet i Oslo drikker de fleste af os ikke kaffe for at optimere koffeineffekten.
"De fleste drikker kaffe af vane og oplever en opkvikkende effekt. Koffein har en mulig indvirkning på kroppens indre ur, men mere forskning er nødvendig for at bekræfte det," skriver hun i en e-mail til Dagbladet.
Carlsen understreger, at denne effekt, hvis den findes, er så lille, at den næppe påvirker voksne mærkbart.
"Det skader bestemt ikke at vente lidt med kaffen, til man er mere vågen," tilføjer hun.
For dem, der drikker kaffe dagligt, vænner kroppen sig til koffein, og en brat pause kan medføre milde abstinenssymptomer som hovedpine.
Sådanne symptomer varer som regel kun få dage, og graden af abstinenser varierer fra person til person. Selv regelmæssige kaffedrikkere kan opleve søvnproblemer eller uro, hvis de en dag drikker mere kaffe end normalt, advarer forskeren.
Kaffe sidst på dagen
Carlsen anbefaler, at voksne drikker kaffe tidligt på dagen, så koffeinens opkvikkende effekt passer til de tidspunkter, hvor vi skal være mest aktive.
"Da effekten af koffein kan vare i flere timer, bør de fleste undgå kaffe senere på dagen og især om aftenen," forklarer hun.
For mange kan koffein sent på dagen føre til søvnproblemer, men det afhænger af den enkeltes tolerance. Nogle mennesker kan drikke kaffe om aftenen uden at det går ud over deres nattesøvn.
Når du indtager koffein, aktiverer det flere processer i kroppen, hvilket skaber en samlet opkvikkende effekt, siger forskeren.
"I store mængder kan koffein give ubehagelige bivirkninger som rastløshed og angst," understreger hun, og bemærker, at dette primært gælder for raske, voksne mennesker.
Da de fleste undersøgelser er lavet på voksne, råder Carlsen børn, unge og gravide til at være ekstra forsigtige med deres koffeinindtag.