Hvad sker der i kroppen kl. 3 om natten? Og hvorfor vågner vi?

02/03/2024 20:44

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Vågner du ofte kl. 03 om natten? I så fald er du ikke den eneste. Derimod er der mange, der opelver dette.

Mest læste i dag

Vågner du ofte kl. 03 om natten? Denne time er omgærdet af mange historier og teorier. Særligt omkring overnaturlige kræfter eller ånder.

Det viser sig dog, at det at vågne mellem kl. 03 og 04 om natten er et almindeligt problem, der er forårsaget af den menneskelige psyke samt naturlige processer, der foregår i kroppen.

Der findes flere videnskabelige forklaringer på dette fænomen. Hvad sker der i kroppen kl. 03 om natten, og hvorfor vågner vi? Svaret finder du nedenfor.

Søvn er en utrolig vigtig del af vores liv. Nattesøvnen tillader kroppen at lade op og sikrer, at vi kan fungere i løbet af dagen. Derfor kan det også være til gene, hvis du ofte oplever, at du vågner midt på natten.

Det er bevist, at opvågninger især huskes, når de sker mellem kl. 03 og 04. Den videnskabelige forklaring handler om søvnfaser.

Mange af os er ikke bevidste om, at søvnen er opdelt i to stadier. Det første er NREM-fasen, som er forbundet med det, der kaldes dyb søvn. Den forekommer kort efter, at man falder i søvn og varer cirka 100 minutter. I løbet af denne tid sker der et fald i kropstemperaturen og blodtrykket sænkes.

Derefter kommer REM-fasen, og sammen med den observeres en stigning i kropstemperaturen igen. En forskel, der optræder på dette stadie, er også en øget hjerneaktivitet. Dette bidrager til hyppigere opvågninger. Dette stadie varer fra 15 til 30 minutter.

I løbet af NREM-fasen hviler og regenererer kroppen, og i det næste stadie drømmer man og er mere vågen. Det er netop på dette tidspunkt, at det er lettere at vågne op, og nogle gange kan problemet være at falde i søvn igen.

Dette fænomen opstår lige omkring kl. 03 om natten. Øget hjerneaktivitet samt tanker, der fokuserer på bekymringer eller frygt, forstyrrer underbevidst regenereringen og forstyrrer søvnen.

Hvorfor vågner vi typisk op kl. 03 om natten?

Forskere mener nemlig, at det at vågne præcis kl. 03 om natten er relateret til naturlige processer, der forekommer i den menneskelige krop.

På dette tidspunkt sker der et markant fald i niveauet af melatonin, som er hormonet, der er ansvarligt for at styre det biologiske ur. Et passende niveau understøtter styringen af døgnrytmen, hvilket gør, at mennesket kan mærke, hvornår de skal sove, og hvornår det er på tide at vågne op.

Omkring kl. 03 om natten begynder melatoninniveauet i kroppen at falde markant, hvorfor vi ofte vågner netop på dette tidspunkt. I stedet stiger kropstemperaturen, hvilket får os til at føle et naturligt behov for at vågne op.

Men hvorfor husker vi, at vi vågner op kl. 03 om natten, mens andre opvågninger går ubemærket hen? Let søvn er et almindeligt fænomen i anden halvdel af natten. Derfor er opvågninger lettere at huske.

Forskere mener, at det er på grund af opnåelsen af en vis grad af afslapning og hvile, der kommer fra et par gode timers søvn. Når vi åbner øjnene mellem kl. 03 og 04 om morgenen, føler kroppen ikke et så stort behov for at falde i søvn igen som i den første fase af søvnen.

En af forklaringerne på opvågninger omkring kl. 03 kan også være en stigning i kortisolniveauet, der netop sker på dette tidspunkt. Lægers fund viser, at niveauet kan stige mellem kl. 02 og 03 om natten, hvilket kan forårsage opvågning.

En anden hypotese henviser til vores forfædre, som om natten var på vagt af frygt for mørket og de farer, der var forbundet med det. Ifølge tilhængerne af denne forklaring er opvågninger en forsvarsmetode, hvorved kroppen forbliver klar til at forsvare sig, når en hvilken som helst trussel opstår.