Gode nyheder til mere end 750.000: Får op til 3 ugers ekstra ferie

02/03/2024 05:17

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En stor del af danskerne kan se frem til en forlænget ferie.

Mest læste i dag

I de senere år har interessen for daglig velvære og nødvendigheden af et aktivt liv uden for arbejdspladsen vokset markant.

Som følge heraf har et stigende antal danskere begyndt at prioritere deres ferietid højere, og for disse personer kan der være opmuntrende nyheder i horisonten.

En gruppe danskere står nu over for muligheden for at modtage op til tre ekstra ugers ferie.

Offentligt ansatte kan glæde sig over nye veje til udvidet frihed gennem en nyligt indgået overenskomst, der byder på en banebrydende metode til at administrere overarbejde. Denne ordning tillader ansatte at akkumulere op til tre ugers overarbejde, som derefter kan afvikles i en samlet friperiode, i overensstemmelse med en aftale med deres overordnede. Initiativet har potentiale til væsentligt at forhøje balancen mellem arbejde og privatliv for mange.

Det skriver Ekstra Bladet

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, har beskrevet aftalen som et "gennembrud" på området i et interview med DM Akademikerbladet. Høgedahl fremhæver, at aftalen skaber nye muligheder for ansatte, eksempelvis muligheden for at tage på længere ferier med familien ved at kombinere akkumuleret overarbejde med den årlige sommerferie.

Pil Rix Rossel, ansat som fuldmægtig hos Finanstilsynet, er meget positiv over for den nye ordning. "En almindelig sommerferie på tre uger føles kort," udtaler Rossel, og tilføjer: "Med mulighed for at samle afspadsering oveni, opnår vi større frihed." Denne entusiasme er udbredt, selvom Rossel også udtrykker en vis skepsis vedrørende muligheden for at gennemføre tre ugers uafbrudt friperiode efter hovedferien.

Denne ordning er et klart bevis på fagforeningernes og arbejdsgivernes beredvillighed til at udvikle løsninger, der møder de ansattes behov for fleksibilitet og hvile i en æra, hvor arbejdsrelateret stress og hektiske skemaer ofte er reglen snarere end undtagelsen. Fagforeningen DM pointerer, at op til 15 dages akkumuleret overarbejde kan afholdes som sammenhængende fridage, hvis det kan koordineres med arbejdsgiveren, hvilket indikerer en stigende anerkendelse af vigtigheden af en sund balance mellem arbejde og fritid.