Genanvendelse er 'fup og fidus', siger ekspert i affaldsdeponering

17/05/2024 10:05

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En mand, der er ekspert i affaldsdeponering, har langet ud efter genanvendelse og affaldssortering. Han kalder det for 'fup og fidus'.

Andre læser også

Affaldssortering og genanvendelse i New Zealand er 'i bund og grund fup' og omfordeling af madrester fra lossepladser er 'subsidieret greenwashing', lød det fra en en ekspert på området til BusinessDesk.

Affaldsingeniør Timothy Brake fra Waste Management siger, at 'vi ikke kan genanvende os ud af klimakrisen'. Han mener, at der er brug for andre tiltag, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at løse klimakrisen, der raser i hele verden.

Han påpeger, at kun en lille del af vores affald genanvendes. Når det bliver genanvendt, er det ofte kun en midlertidig forsinkelse, før det ender på lossepladser og udleder mikroplast i miljøet i processen.

At genanvende en plastikflaske til kødbakker, for eksempel, forsinker kun bortskaffelsen af plastikken fra drikkeflasken med et par uger. Netop dette er med til at gøre, at det ikke kommer til at gøre noget for at løse klimakrisen, lød det også fra ham.

"Vi har ikke løst nogle af vores problemer ved at forsinke processen," sagde Brake ifølge NZ Herald.

"Genanvendelse i den cirkulære økonomi er i bund og grund fup og fidus. Og der er ingen mening i at fjerne madrester fra moderne lossepladser, hvilket genererer ekstra udledning af kulstof gennem deres transport til oftest fjerntliggende faciliteter," fortsatte han.

Mad vil 'rådne til ingenting' på lossepladser, sagde han, hvor hver ton genererer 0,3-megawatt timer bæredygtig elektricitet.

I løbet af de seneste år er der kommet et stort fokus på både affaldssortering og genanvendelse i hele verden, herunder i Danmark.

Men hvis man skal tro på Brake, så er der faktisk ikke nogen grund til at bruge så meget energi på dette, da det ikke kommer til at sætte en stopper for klimakrisen.