Forskning afslører: Følelsesmæssigt intelligente personer bruger denne regel til at skabe et varigt førstehåndsindtryk

30/06/2025 11:48

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
For at give et godt førstehåndsindtryk - og skabe fundamentet for en god samtale - behøver du kun at sige én ting.

Andre læser også

Sympati betyder noget – både i det personlige og professionelle liv. Det gør en reel forskel at skabe et godt første indtryk.

Milliardæren Mark Cuban siger selv, at venlighed er en af de mest undervurderede færdigheder i erhvervslivet, og forskning bakker ham op. Sympatiske mennesker er nemlig:

  • Bedre til at motivere og påvirke andre

  • Mere effektive som ledere

  • Mere succesfulde inden for salg

  • Bedre til at opbygge og bevare relationer

  • Oftere dem, der bliver forfremmet eller ansat

Men hvordan skaber man så et godt førstehåndsindtryk? Der findes flere metoder – for eksempel ‘de tre spørgsmål’-reglen, den selvopfyldende profeti om forventet accept eller at være en positiv kontrast i situationen.

Men du kan også bare gøre det sådan her:

Hvad er ‘30-sekundersreglen’?

At lave et godt førstehåndsindtryk handler ofte om at præsentere sig selv og sine resultater, men det er især fristende at gøre, når man er nervøs eller møder nogen, man ser op til. I salg har kunden altid magten, fordi de bestemmer, om de vil købe.

John Maxwell, ekspert i ledelse, vender det hele på hovedet med sin ‘30-sekundersregel’. I sin bog 25 Ways to Win With People skriver han: “Folk trives og præsterer bedre, når de får opmærksomhed, anerkendelse og påskønnelse.”

Hans råd er enkelt: I de første 30 sekunder af en samtale skal du sige noget opmuntrende eller anerkendende.

Men det skal være ægte og meningsfuldt – ikke bare en overfladisk kommentar om tøj eller udseende, som ofte bliver glemt. Brug i stedet tiden på at stille et ægte spørgsmål, uden at vende samtalen tilbage til dig selv. Psykologer kalder det et ‘boomerang-spørgsmål’.

Fokus skal være på den anden person. Hvis du spørger: “Hvad arbejder du med til dagligt?”, så undlad at fortælle om dig selv lige efter. Kommenter i stedet på noget ved deres arbejde, der virker udfordrende, og anerkend deres evne til at håndtere det.

Møder du en leder, kan du sige: “Du har sikkert besluttet, at din egen glæde kommer gennem andres succes.” Det anerkender deres rolle indirekte og åbner for en samtale om både udfordringer og gevinster.

Møder du en sælger, kan du sige: “Jeg beundrer virkelig, hvordan du kan høre ‘nej’ gang på gang og alligevel blive ved. Det er ikke noget, jeg selv ville kunne klare.” Det er en direkte ros, som inviterer til at tale om motivation og fokus på processen fremfor kun resultater.

Den tilgang forvandler det klassiske spørgsmål “Hvad laver du?” til begyndelsen på en meningsfuld samtale – set fra den andens perspektiv.

Hvorfor virker det? Fordi vi alle godt kan lide at tale om os selv. En undersøgelse i Proceedings of the National Academy of Sciences viste, at det at tale om sig selv aktiverer hjernens belønningscentre på samme måde som penge, mad eller sex.

Næste gang du møder nogen, så prøv 30-sekundersreglen: Sig noget positivt eller opmuntrende. Komplimenter og anerkendelse hænger sammen, fordi et kompliment ofte får folk til at fortsætte eller gentage det, der blev rost.

Sig noget venligt, og hjælp den anden med at tale om sig selv. Stil spørgsmål, spørg hvad de har lært, eller bed om råd. Som en undersøgelse i Journal of Personality and Social Psychology påpeger:

“Folk, der stiller flere spørgsmål, opfattes som mere lydhøre – altså bedre til at lytte, forstå, anerkende og vise omsorg.”

Personer, der stiller opfølgende spørgsmål, bliver bedre modtaget. Og folk, der lige har fået et kompliment, svarer ofte mere ærligt og engageret.

John Maxwell opsummerer det fint: “Dem, der giver os noget, tiltrækker os. Dem, der dræner os, får os til at trække os væk.”

Brug de første 30 sekunder på at give noget til den anden, og brug resten af samtalen på at vise ægte interesse for dem som menneske – med deres unikke erfaringer, meninger og idéer.

Alle har noget at byde på – du skal bare spørge. Og så kan du høste frugten i form af et stærkt og varigt førstehåndsindtryk, som mediet Inc. også fremhæver.