Forskere fastslår: Denne søvnvane er vigtigere end hvor mange timer vi får

04/05/2025 13:55

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med søvn, men ifølge en gruppe forskere er der én ting, der er vigtigere end dette.

Andre læser også

Mange af os måler, hvor godt udhvilede vi føler os, ud fra hvor mange timer vi sover hver nat. Men ny forskning peger på, at en anden faktor muligvis spiller en endnu større rolle. Det tyder nemlig på, at det ikke længere er tilstrækkeligt blot at sikre sig et bestemt antal timers søvn hver nat.

Et nyt studie indikerer, at tidspunktet, vi går i seng, og hvor regelmæssigt vi gør det, kan have større betydning end selve søvnlængden. Ifølge forskerne bag undersøgelsen kan søvnens regelmæssighed være en mere præcis indikator for helbredsrisici end antallet af sovede timer.

Søvnregularitet handler om, hvor konsekvent man går i seng og vågner på samme tid hver dag, mens søvnlængde alene fokuserer på antallet af timer, man sover.

Studiets resultater viste, at personer med uregelmæssige søvnmønstre havde en øget risiko for alvorlige sygdomme som kræft, hjerteanfald og slagtilfælde – også selvom de sov syv til otte timer hver nat. Til gengæld havde deltagere med stabile søvnvaner op til 48 % lavere risiko for tidlig død, hvilket antyder, at faste søvn- og vågnetider kan være afgørende for livslængden.

Det har længe været kendt, at søvn er vigtig for helbredet på lang sigt. Nyere forskning har desuden vist, at problemer med at nå den dybe søvnfase kan være et tidligt tegn på demens og dermed en indikator for hjernens fremtidige sundhed.

Forskerne analyserede søvndata fra over 60.000 personer fra UK Biobank, svarende til mere end 10 millioner timers søvnregistreringer. De fulgte deltagernes dødelighed over en periode på cirka seks år og sammenholdt den med deres søvnvaner.

I deres konklusion skrev forskerne, at søvnregularitet ser ud til at være en stærkere indikator for risikoen for tidlig død end søvnlængde alene – og at det kan være en enkel og effektiv faktor at fokusere på i bestræbelserne på at forbedre folkesundheden.

Selvom søvnens regelmæssighed viste sig at være særligt vigtig, understreger forskerne, at søvnlængden stadig har betydning. Personer, der sov under seks timer eller over ni timer pr. nat, havde også en øget risiko for tidlig død.

"Vores resultater udfordrer den udbredte opfattelse af, at det primært handler om, hvor længe vi sover," lød det fra forskerne. De tilføjede, at det at fremme mere stabile søvntider kunne være en mere realistisk strategi for at forbedre den generelle sundhed end blot at fokusere på at øge søvnmængden.