Voksne børn bør stoppe med at tage med forældre på ferie, når de når 30 år og begynde at betale deres egen vej, viser en ny undersøgelse fra den digitale formueforvalter Moneyfarm.
Efter mange år med barnevogne, familievenlige resorts og teenagebørn, der smugler drinksarmbånd med hjem fra all inclusive, drømmer mange forældre om ferie uden børnene. Men i virkeligheden ser det ofte anderledes ud.
I en 2023-undersøgelse svarede 42% af voksne, at de planlagde ferie med deres forældre, på trods af stigende leveomkostninger. Bankens Starling afslørede også, at 27% af forældre, der rejser med voksne børn, stadig betaler hele eller dele af rejsen for at støtte økonomisk, ifølge The Mirror.
Ifølge Moneyfarm håber mange forældre, at regnestykket ændrer sig, når børnene fylder 30. På dette tidspunkt ønsker mange ikke længere at dække omkostningerne. Ved 33 år vil mange forældre gerne inviteres på et weekendophold, og når børnene når 36, drømmer de om at blive inviteret på ferie i udlandet.
Men selvom de fleste forældre ønsker en ændring, viser tal, at 69% stadig betaler for tøj, regninger og ferier for deres voksne børn – i gennemsnit 2.800 kroner om måneden. Desuden giver 79% stadig gaver til fødselsdag og jul, men kun 17% oplever, at deres børn gengælder, og 13% får aldrig en gave retur.
41% af forældrene indrømmer, at de bliver irriterede over at skulle betale så meget for børn, der efterhånden er voksne.
Chris Rudden, investeringschef hos Moneyfarm, udtaler: “Det er tydeligt, at mange forældre håber på et økonomisk vendepunkt, hvor deres bidrag gradvist aftager, og de i stedet oplever små gestusser som en middag eller større handlinger, der afspejler glæden ved at se deres børn klare sig så godt, at de kan give tilbage.”