Folk, der arbejder hjemmefra hele tiden, producerer mindre end halvdelen af den mængde drivhusgasemissioner, der produceres af kontorarbejdere. Det viser en amerikansk undersøgelse ifølge The Guardian.
Ansatte i USA, der altid arbejdede hjemmefra, reducerede deres emissioner med 54% sammenlignet med kontorarbejdere. Hybridarbejdere reducerede ikke deres emissioner nær så dramatisk, ifølge forskningen offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences.
En dag om ugen med fjernarbejde reducerede emissioner med kun 2%. Fjernarbejde to eller fire dage om ugen reducerede individuelle emissioner med op til 29% sammenlignet med kontorarbejdere.
Forskere fra Cornell University og Microsoft brugte flere datasæt, herunder Microsofts egne data om pendling og fjernarbejde, til at modellere de forudsagte drivhusgasemissioner for kontorarbejdere, fjernarbejdere og hybridarbejdere i USA.
De undersøgte fem kategorier af emissioner, herunder kontor- og boligenergiforbrug. De fandt ud af, at IT- og kommunikationsteknologi havde en ubetydelig indvirkning på individers arbejdsrelaterede CO2-aftryk. De vigtigste årsager til fjernarbejderes reducerede emissioner var mindre energiforbrug på kontoret og færre emissioner fra daglig pendling.
Andre fordele ved fjernarbejde inkluderer mindre køer i myldretiden, hvilket forbedrer brændstoføkonomien. Men forfatterne advarede om, at fjernarbejde skal planlægges nøje for at resultere i besparelser af emissioner.
"Folk siger: 'Jeg arbejder hjemmefra, jeg er net zero'. Det er ikke sandt," sagde medforfatter Fengqi You fra Cornell University.
"Nettobesparelsen ved fjernarbejde er positiv, men spørgsmålet er, hvor positiv. Når folk arbejder hjemmefra, bruger de ofte flere emissioner på sociale aktiviteter."
Undersøgelsen fandt også ud af, at fjernarbejderes ikke-arbejdsrelaterede rejser steg, hvilket førte til mere kørsel og flyvning. You sagde, at hjem ikke altid var optimeret, hvad angår brug af vedvarende energi og apparaters effektivitet. F.eks. er en lille printer sandsynligvis mindre energieffektiv end en kontorprinter.
Pandemien skabte en revolution for mange kontorarbejdere. I USA og andre steder flyttede mange mennesker fra 'højdensitetspendlerzoner' til mere landlige 'lavgensitetspendlerzoner'.
Ifølge undersøgelsen kunne dette resultere i længere pendlerafstande for hybridarbejdere og et større CO2-aftryk på grund af øget brug af private køretøjer.
"Mens fjernarbejde viser potentiale for at reducere CO2-aftryk, er omhyggelig overvejelse af pendlermønstre, bygningsenergiforbrug, køretøjsejerskab og ikke-pendlerrejser afgørende for fuldt ud at realisere dets miljømæssige fordele," sagde forfatterne.
Mens resultaterne ikke gælder for arbejdere i mange sektorer - en buschauffør kan for eksempel ikke arbejde hjemmefra - giver det indikationer af, hvordan kontorbaserede arbejdsgivere kan reducere virksomhedens emissioner.
You sagde, at mens resultaterne var specifikke for USA, ville modellerne og tendenserne sandsynligvis kunne genskabes i Europa og Japan. Han opfordrede virksomheder til at se på energieffektivitetstiltag, downsizing og deling af kontorlokaler.
"Ved at dele kontorlokaler reducerer vi kapacitet og størrelse og reducerer vores kontorenergiforbrug," sagde han.
Undersøgelsen fandt ud af, at IT og kommunikation tegnede sig for en lille procentdel af de samlede emissioner, og derfor bør emissionsreduktion handle om vedvarende energi til opvarmning og nedkøling af kontorerne.