Er batteriet i din elcykel langsomt blevet dårligere? Sådan kan du forlænge levetiden

03/03/2024 15:55

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Oplever du, at batteriet i din elcykel er blevet dårligere? I så fald kan du selv gøre noget for at forlænge levetiden.

Mest læste i dag

Elcykler bliver mere og mere populære. Det er en stor hjælp for mange mennesker, da du nemmere og hurtigere kan cykle på grund af den elektriske assistance.

Men desværre bliver deres batteriers kapacitet også langsomt dårligere. Kan man gøre noget ved det? Det har mediet Radar undersøgt nærmere.

Påvirkningen fra varme og kulde

I en tidligere artikel fra Radar nævner Kees Bakker fra det hollandske cyklistforbund, at det er bedst at opbevare batteriet frostfrit.

Når det sættes til opladning, er rådet: Gør det i et opvarmet rum, da batterier ikke tåler frostvejr. Den belgiske forbrugerorganisation Test-Aankoop er enig i dette råd.

"Et koldt miljø, for eksempel en garage, er generelt ikke godt for et batteri," siger ekspert Steve Mestdagh.

Batteriet bliver nemlig hurtigere dårligere. Især hvis cyklen står i et koldt miljø og ikke genoplades i længere tid. Hans råd er derfor at tage batteriet ud af din cykel om vinteren og opbevare det i et opvarmet rum.

"Ideelt set bør batteriet være opladet til omkring 60 procent, så selvudladningen begrænses," siger han.

Ved selvudladning løber batteriet langsomt tør, hvilket kan gøre, at cellerne i batteriet ikke kan oplades ordentligt længere. Dette betyder, at batteriet mister sin kapacitet.

Fuld sol er heller ikke godt for dit batteri. På grund af varme kan et batteri blive afladet, hvilket betyder, at du ikke kan oplade batteriet igen, og det derfor bliver ubrugeligt. At købe et nyt batteri er dermed den eneste mulighed.

Tips til opbevaring af dit cykelbatteri

"Det er vigtigt at opbevare dit batteri korrekt for at opnå en længere levetid," meddeler ANWB. Derfor har forbundet samlet et par andre tips til dig:

 • Læs brugsanvisningen: Der står præcist, hvordan batteriet bedst opbevares.

 • Eksponering for solen: Ekstremt lave temperaturer over en længere periode er ikke godt for dit batteri, men det er eksponering for fuld sol heller ikke. Vær derfor opmærksom på dette.

 • Undgå tidligere nævnte dybdeafladning: Sørg for, at dit batteri ikke er helt tomt, når du opbevarer det i længere tid. Tjek i garantibetingelserne, hvad der står om det.

Begræns antallet af opladningscyklusser

Et batteri har et maksimalt antal opladningscyklusser, før det skal udskiftes. En cyklus finder sted, når du fuldt aflader eller oplader dit batteri. Rådet er derfor at holde antallet af opladningscyklusser så lavt som muligt og samtidig undgå dybdeafladning, ifølge ANWB. Her er et par tips:

 • Oplad og aflad dit batteri mindst én gang om måneden.

 • Fjern opladeren, når dit batteri er fuldt. Det kan være, at din oplader selv op- og aflader. Lad den i så fald være i opladeren, så den kan gøre sit arbejde (tjek din brugsanvisning).

Og hvad kan du gøre under cykling for at forlænge levetiden på dit batteri?

Der er også et par ting, du kan gøre, mens du cykler:

 • Tjek dit dæktryk: Et lavt dæktryk forårsager høj modstand. Hold trykket på mellem 3,5 og 4 bar.

 • Undlad at køre afsted med assistance eller vælg den mindste assistance: Hvis du kører afsted fra stillestående, bruger det mere energi.

 • Vær opmærksom på gearskiftning: Langsomt tempo med for højt gear bruger meget energi.

 • Lad ikke batteriet blive helt tomt.

 • Tør kontaktfladerne af, før du sætter batteriet tilbage, hvis det har regnet).

 • Skift gear i tide: "Ligesom med en bil, er det bedst at skifte til et lettere gear ved et stoplys eller i begyndelsen af en stigning. Prøv dog at skifte gear så lidt som muligt. En konstant hastighed er bedst for dit batteri," melder ANWB.