Ekspert med advarsel: Derfor bør du aldrig vågne til din telefonalarm

12/02/2024 11:54

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan have store konsekvenser at vågne til telefonalarmen.

Mest læste i dag

Det er velkendt for mange det chok, man oplever, når man fredeligt sover og pludselig bliver revet ud af drømmeland af en højlydt alarm fra telefonen ved siden af sengen. At blive vækket af en mobilalarm er for mange en uundværlig del af morgenrutinen og en effektiv måde at sikre, at man står op til tiden. Dog kan der være overvejelser omkring denne vækkepraksis, som ikke tidligere er taget i betragtning.

En forskningsrapport fra School of Nursing ved University of Virginia i USA, udgivet den 19. december 2023, fremhæver potentielle sundhedsrisici ved at blive vækket på denne måde. Studiet foreslår, at det pludselige vækkeopkald kan føre til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, inklusiv en øget risiko for slagtilfælde og hjerteanfald, ifølge en artikel fra ouest-france.

Ph.d.-studerende i sygepleje, Yeonsu Kim, som er hovedforfatter af studiet, har analyseret forbindelsen mellem det at blive vækket abrupt af en alarm og en efterfølgende stigning i blodtrykket. Ifølge PositivR, er det den pludselige vækning, der forårsager problemet, ikke selve alarmen. Kim forklarer, at denne bratte overgang fra søvn til vågen tilstand kan fremkalde en stressreaktion i kroppen, hvilket øger risikoen for kardiovaskulære begivenheder.

I studiet blev 32 frivillige observeret over to nætter. Den første nat lod man dem vågne op naturligt, mens de den efterfølgende nat blev vækket af en alarm efter kun fem timers søvn. Resultaterne viste en morgenblodtryksstigning på 74 % hos dem, der blev vækket af alarmen, i forhold til dem, der vågnede naturligt. Et forhøjet blodtryk om morgenen kan i nogle tilfælde stimulere nervesystemet og medføre symptomer som træthed, åndenød, angst, stivhed i nakken og, i mere akutte tilfælde, næseblod og hovedpine.

Psykkiater og søvnekspert, Doktor Sylvie Royant-Parola, mener dog, at disse forskningsresultater "synes at være overdrevne". Hun argumenterer for, at der er behov for yderligere forskning med en større deltagergruppe for at be- eller afkræfte disse fund.

Dette bringer os til overvejelser om, hvorvidt det er på tide at revurdere vores morgenrutiner og søge alternativer til den traditionelle mobilalarm for at værne om vores sundhed.