I en vis forstand, ja. Men det betyder ikke, at nogen sidder i en boks i en stor kontorbygning med hovedtelefoner på og noterer, hvad vi snakker om. Telefonen bruger algoritmer til at opfange nøgleord, der bliver sagt 'i dens nærvær'.
Med udgangspunkt i dette udfører den en analyse og præsenterer brugeren for tilbud fra forskellige butikker eller websites tilpasset vores behov, skriver mediet Gazeta.
Det får mange til at føle sig overvågede. Nogle gange er man ikke engang bevidst om, at man har sagt noget højt, inden man bliver bombarderet med reklamer fra alle sider. I sådanne situationer gør denne type reklamer et endnu værre indtryk og skaber en følelse af frygt.
Din telefon aflytter dig
Det viser sig, at man kan genvinde vores følelse af sikkerhed på en meget enkel måde. Det er nok at dykke ned i indstillingerne på ens telefon. Systemet kan ikke indsamle data, hvis det ikke har fået tilladelse til det. Og tilladelserne finder man netop i indstillingerne.
Hvis din telefon kører på Android, skal du blot gå til indstillinger og rulle ned til "Privatlivsbeskyttelse". Her finder man tilladelse til adgang til mikrofonen og fravælger alle de apps, man gerne vil fjerne adgangen fra. Det er også værd at kigge på de apps, der kun kan bruge mikrofonen, når appen er åben. Nogle af dem kører nemlig i baggrunden, når de teoretisk set ikke er åbne.
Man kan også indstille, hvilke programmer der kan køre i baggrunden, i henhold til ens præferencer. Hvis du er en iPhone-bruger, skal du også i indstillingerne kigge under "Privatliv og beskyttelse". Her finder du indstillinger for adgang til mikrofonen og fravælger alle apps, der har adgang til den.
Nu vil din telefon ikke længere kunne indsamle data via mikrofonen. Du kan derfor uden bekymring diskutere dine behov og købsplaner, mens du har din telefon i nærheden. Det er dog værd at kigge på andre privatlivsindstillinger, da det ikke kun er mikrofonen, der bruges til at indsamle dine data.