Dette er, hvad en hacker ser, når han trænger ind i din computer

15/05/2024 13:40

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Din computer kan være en slags pengeskab. Den kan indeholde værdifulde oplysninger som adgangskoder og bankkontooplysninger. Men dette pengeskab er desværre ikke sikkert, da det er udsat for cyberangreb.

Mest læste i dag

Kaspersky, som er et af verdens førende cybersikkerhedsfirmaer, har kortlagt mere end 380.000 ondsindede filer, der cirkulerer på internettet dagligt. Såkaldt malware har et klart formål: at blive installeret på computere for at stjæle information.

Når en hacker har adgang til en enhed, kan vedkommende let ændre informationer, påvirke maskinens ydeevne og endda kontrollere, hvad der vises på skærmen.

På TikTok har brugeren @mattlinker_ delt en video, der viser, hvad hackere ser, når de bryder ind i en computer. For at gøre dette brugte den unge mand et program, der giver enhver mulighed for at invadere en computer og gøre, hvad de vil - endda få adgang til kameraet.

Fra vigtige dokumenter og fotografier til din browserhistorik - hackere kan se alt. Det kan du se i videoen herunder:

For at komme kriminelle handlinger i forkøbet er der måder at beskytte sig mod et muligt angreb.

Vær opmærksom på pop-up-beskeder

En almindelig måde for antivirusprogrammer at advare om, at en computer er under angreb, er via et pop-up-vindue. Men hackere bruger også ofte denne mekanisme til at forvirre brugerne.

Før du accepterer en advarsel, så sørg for, at den er legitim. Det anbefales at lukke det vindue, der åbnede sig selv, og manuelt køre dit antivirusprogram. Hvis der faktisk er en trussel, vil det informere dig igen.

Tjek din e-mail

E-mails er den mest brugte metode for hackere til at inficere flere konti og computere på én gang. Vær derfor altid mistænksom, når du modtager en e-mail, der beder dig klikke på et eksternt link - også selvom afsenderen ser ud til at være en nær kontakt.

Tjek desuden din sendt-mappe for at se, om din konto bliver brugt til at sprede malware. Hvis det er tilfældet, så betyder det sandsynligvis, at du også selv er blevet inficeret.

Tjek installerede apps

Tjek om alle programmer på din computer er installeret af dig. I denne analyse er det muligt at finde uventede - og endda falske - applikationer, der kan udføre ondsindede handlinger på din computer.

Hvis du ikke genkender eller du mistænker nogle af dem, så skal du straks afinstallere dem manuelt. Hvis du ikke kan, er der en god chance for, at din computer er i fare.

Vær mistænksom over for anmodninger om ændring af adgangskode

Vær også opmærksom på e-mails med anmodninger om ændring af adgangskoder, som du ikke har anmodet om. Selvom meddelelserne kan være legitime - dvs. sendt af banken, for eksempel - kan anmodningen om ændring være foretaget af en hacker, der overvåger din computer.

I så fald skal du straks kontakte den involverede institution for at bekræfte, om du stadig har kontrol over din konto. Det kan også være en god idé at gøre dette, hvis du får e-mails fra nogen, der udgiver sig for at være din bank.