Hvordan opnår man et godt og værdigt liv som ældre?
En ny global analyse har undersøgt forholdene for ældre mennesker i 200 lande og identificeret de steder, hvor folk har de bedste muligheder for et langt og tilfredsstillende otium.
Sådan skriver mediet Dagensps.
Japan på førstepladsen
Japan indtager førstepladsen på listen.
Landet skiller sig ud med en gennemsnitlig levetid på næsten 85 år, hvilket angiveligt skyldes den traditionelle kost.
I Japan spiser man ofte fisk, friske grøntsager og plantebaserede retter, som alle bidrager til sundhed og velvære langt ind i alderdommen.
Derudover spiller en aktiv livsstil og stærke sociale netværk en vigtig rolle i at hjælpe de ældre med at forblive både fysisk og mentalt sunde i længere tid.
En anden vigtig faktor for Japans succes er deres sundhedsvæsen. Alle borgere har adgang til sundhedspleje af høj kvalitet til rimelige priser, hvilket gør det muligt for ældre, der måske ikke har store økonomiske ressourcer, at få den nødvendige behandling uden at risikere at miste deres hjem.
Ifølge analysen skaber kombinationen af sund kost og et tilgængeligt sundhedssystem en unik model for et værdigt seniorliv.
Udfordringerne
Men det er ikke hele sandheden.
Bag Japans imponerende sundhedsstatistikker findes der visse udfordringer. Landets arbejdsmarked og pensionssystem bliver ofte kritiseret for at lægge et urimeligt pres på befolkningen.
Begrebet 'karoshi', der direkte oversat betyder 'overarbejdsdød', afslører en arbejdskultur præget af lange arbejdsdage og stress.
Dette kan have konsekvenser for livskvaliteten i de senere år, især for dem der ikke har mulighed for at gå tidligt på pension.